Ο αρμόδιος για την ενέργεια οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε σήμερα πως το τμήμα του αγωγού TurkStream της Gazprom, που πρόκειται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Σερβίας, θα πλήξει τον ανταγωνισμό στην περιοχή.
Η σερβική ρυθμιστική αρχή ενέργειας AERS έδωσε αυτή την εβδομάδα στην Gastrans το πράσινο φως για να προχωρήσει με το πρόγραμμα, εξαιρώντας την από το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ, μια μεταρρύθμιση του 2009 με στόχο την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας της ΕΕ και την ενίσχυση του ανταγωνισμού.
Η Gastrans ανήκει στη South Stream Serbia, που έχει την έδρα της στην Ελβετία και στην οποία έχει μερίδιο 51% η ρωσική Gazprom και το υπόλοιπο ανήκει στο σερβικό μονοπώλιο αερίου Srbijagas.
Η Ενεργειακή Κοινότητα, ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε από την ΕΕ για να επεκτείνει την ενεργειακή πολιτική της Ένωσης σε επίδοξα μέλη, ανακοίνωσε πως, ενεργώντας μ’ αυτόν τον τρόπο, η Σερβία έχασε την ευκαιρία να ευθυγραμμίσει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες «αυτό το τέτοιας σημασίας και μεγέθους πρόγραμμα».
Η AERS έχει απορρίψει ή ριζικά αλλάξει όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Ενεργειακή Κοινότητα σχετικά με την πρόσβαση τρίτων μερών και την κανονιστική ρύθμιση των τιμών, δήλωσε στο Ρόιτερ ο υποδιευθυντής και νομικός σύμβουλος της Ενεργειακής Κοινότητας Ντερκ Μπασλ.
Το πρόγραμμα TurkStream της Gazprom αφορά την παράδοση αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας.
«Δεν έχουν κατατεθεί παρόμοια αιτήματα (για εξαίρεση από τους κανόνες της ΕΕ) από τους διαχειριστές του συστήματος του αγωγού στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία προς τις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές τους», δήλωσε ο Μπασλ.
«Ο αγωγός δεν καλύπτεται από το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο και εκφράζουμε τη λύπη μας γι’ αυτό», δήλωσε.
«Αυτή ήταν μια σημαντική ευκαιρία, ίσως η μοναδική, για να εξασφαλισθεί πως ένα πρόγραμμα τέτοιου μεγέθους και τέτοιου αντίκτυπου όχι μόνο στη Σερβία, αλλά και σε γειτονιικές αγορές, είναι σύμφωνο προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες».
Ο αγωγός TurkStream εντάσσεται στα σχέδια της Ρωσίας να παρακάμψει την Ουκρανία, η οποία είναι αυτή τη στιγμή η κύρια διακομετακομιστική οδός για τις παραδόσεις του αερίου της στην Ευρώπη. Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία έχουν επιδεινωθεί μετά την προστάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014.
Το σχεδιαζόμενο τμήμα των 400 χλμ. που διέρχεται από τη Σερβία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και να έχει δυναμικότητα 13,88 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον χρονο.