Ας πάρουμε για παράδειγμα το MediaMarktSaturn. Η μεγαλύτερη στη Γερμανία εταιρεία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα στο Διοικητικό Εφετείο του Μίνστερ με αίτημα την άρση της απαγόρευσης ανοίγματος στη Ρηνανία Βεστφαλία. Θα ακολουθήσουν όπως φαίνεται προσφυγές και σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια.

«Το λουκέτο στα καταστήματα που διαρκεί πάνω από δύο μήνες είναι δυσανάλογο, το λιανεμπόριο δεν υπήρξε ποτέ hotspot για τη διάδοση του ιού» δικαιολόγησε το βήμα ο Φλόριαν Γκίτλ, επικεφαλής της εταιρείας στη Γερμανία.

«Δεν είναι το ίδιο με το ηλεκτρονικό εμπόριο»

Το MediaMarktSaturn δεν αποτελεί την εξαίρεση. Οι αλυσίδες καταστημάτων οικοδομικών υλικών και μαστορέματος OBI, ένδυσης Peek&Cloppenburg και μόδας Breuningen πέρασαν κι αυτές στην αντεπίθεση. “Καταθέσαμε αγωγές σε διοικητικά δικαστήρια της Βάδης Βυρτεμβέργης, της Έσσης, της Θουριγγίας, της Σαξονίας και της Ρηνανίας Βεστφαλίας, παντού όπου διατηρούμε καταστήματα” είπε εκπρόσωπος της Breuningen, «στόχος μας να αναστείλουμε την ισχύ των μέτρων λοκντάουν, που είναι δυσανάλογα βαριά και οδηγούν στην άνιση μεταχείριση απέναντι στο εμπόριο τροφίμων». Ειδάλλως, όπως διευκρίνισε, η εταιρεία του θα ζητήσει αποζημίωση.

«Κάθε μέρα με κλειστά τα στόρια, μας κοστίζει ένα βουνό χρήματα». Παρά την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης η επιχείρηση Breuningen δεν θέλει να το βάλει κάτω και αισιοδοξεί ότι «στην κύρια δίκη οι δικαστές θα ανταποκριθούν θετικά στα επιχείρημα για ίση μεταχείριση» είπε στην εφημερίδα die Welt ο Χόλγκερ Μπλέκερ, επικεφαλής της εταιρείας. Η απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων με το επιχείρημα ότι το εμπόριο συνεχίζεται μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, δεν μπορεί να το δεχθεί ο Μπλέκερ.

«Φυσικά καταγράφουμε αύξηση εσόδων από το διαδικτυακό εμπόριο ενδυμάτων, αλλά δεν μπορεί επ΄ ουδενί να εξισορροπήσει τις απώλειες από τις πωλήσεις μας μέσω των καταστημάτων, ο υπολογισμός είναι εσφαλμένος».

Σήμα κινδύνου και από ταα εμπορικά κέντρα. Ο Αλεξάντερ Ότο, επικεφαλής του διαχειριστή εμπορικών κέτρων ECE, λέει ότι πολλοί έμποροι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.

«Απειλούνται πολλές πτωχεύσεις και χρεοκοπίες, ο αφανισμός εκατοντάδων επιχειρήσεων, το κλείσιμο εκατοντάδων μαγαζιών και η απώλεια πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Σε λίγο δεν θα μπορείτε να αναγνωρίσετε το κέντρο των πόλεων. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι το εμπόριο δεν είναι αυτό που προκαλεί αύξηση των κρουσμάτων».

Τι θα γίνει μετά την 8η Μαρτίου;

Εκείνο που ζητούν εκπρόσωποι του λιανεμπορίου είναι προοπτική. Ο επικεφαλής του παραγωγού ενδυμάτων S. Oliver Κλάους Ντίντριχ Λαρς ασκεί πιέσεις να βρεθεί χρυσή τομή, ανάμεσα στην προστασία της υγείας και των οικονομικών συμφερόντων.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία, ο χρόνος πιέζει». Εκείνο που περιμένει είναι να ανοίξουν τα καταστήματα από τις 8 Μαρτίου, που τελειώνουν τα αυστηρά μέτρα λοκντάουν.

«Χρειαζόμαστε δεσμευτική προοπτική, ειδάλλως ο δρόμος οδηγεί ανεπιστρεπτί σε ριζική ανασυγκρότηση. Το διακύβευμα είναι οι πολλές θέσεις εργασίας και χώροι στο κέντρο των πόλεων». Τώρα εάν το αίτημα για άνοιγμα στις 8 Μαρτίου ικανοποιηθεί αυτή τη φορά, είναι μάλλον αμφίβολο.

Στις 3 Μαρτίου συνεδριάζουν οι τοπικοί πρωθυπουργοί με την καγκελάριο για να αποφασίσουν από κοινού τα επόμενα βήματα. Η ίδια η Άγκελα Μέρκελ προανήγγειλε υπό την μορφή σκέψεων κάποια μέτρα χαλάρωσης που αφορούν τις συναντήσεις μεταξύ ανθρώπων, τα σχολεία και τον τομέα του πολιτισμού και των σπορ, όμως για το εμπόριο δεν είπε κουβέντα.

Εκτός από τα καταστήματα που καλύπτουν καθημερνές ανάγκες, όπως τα σούπερ μάρκετ, όλα τα υπόλοιπα είναι κλειστά από τα μέσα Δεκεμβρίου. Εάν υπολογίσει κανείς και το λοκντάουν της περασμένης άνοιξης, λείπει τζίρος συνολικά 4 μηνών μαζί με το πιο σημαντικό χριστουγεννιάτικο εμπόριο.

Και όσο πλησιάζει η κρίσιμη συνάντηση της 3ης Μαρτίου ο κλάδος του λιανεμπορίου συσπειρώνει τις δυνάμεις αντίστασης. Ο οίκος μόδας Riani, που έχει κι αυτός προσφύγει ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου στο Μανχάιμ, ζητώντας ίση μεταχείριση με τους κομμωτές που ανοίγουν την 1η Μαρτίου, ξεκίνησε καμπάνια με το σύνθημα “Δράστε για το εμπόριο”, την οποία υιοθέτησαν 170 λιανέμποροι και σχεδιαστές μόδας με ηχηρά ονόματα, όπως Gerry Weber, Marc Cain, Ludwig Beck και ο σχεδιαστής πουκαμίσων Olymp.

Αχτίδα ελπίδας είναι νέα μέτρα χαλάρωσης στη Βαυαρία, όπου από την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν κανονικά για πελάτες τα καταστήματα οικοδομικών υλικών και μαστορέματος, όπως αποφάσισε η βαυαρική κυβέρνηση. Συνταγματολόγοι πάντως βλέπουν με ανησυχία την αύξηση των προσφυγών στη δικαιοσύνη, όσο παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα παραπέμποντας στα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως την ελευθερία άσκησης επαγγέλματος και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

«Τα δικαστήρια θα πρέπει να σταθμίσουν, μέχρι ποιο βαθμό το ρίσκο μόλυνσης δικαιολογεί κρατικές παρεμβάσεις σε βάρος άλλων συμφερόντων»  σχολιάζει ο πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Φέρντιναντ Κίρχοφ, την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου στο Μανχάιμ κατά του οίκου μόδας Breuningen.

Πηγή: Deutsche Welle