Τα συνδικάτα καλούν σε νέες διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό, ενώ η αντιπολίτευση έχει καταθέσει προτάσεις δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Αντιπολίτευση και συνδικάτα επιρρίπτουν αντιδημοκρατική συμπεριφορά στον Μακρόν.
«Στους δρόμους πολίτες!» είναι το σύνθημα των κινητοποιήσεων τις τελευταίες μέρες και ιδιαίτερα σήμερα στο Παρίσι. Σήμερα το απόγευμα θα εξετασθούν στο Κοινοβούλιο δυο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης.
Την μία την υπέβαλαν οι Ρεπουμπλικάνοι της δεξιάς και τη δεύτερη τα τρία αριστερά κόμματα: οι Ανυπότακτοι του Μελανσόν, οι Κομουνιστές και οι Σοσιαλιστές.
Παρόλα αυτά, καμία από τις δύο δεν έχει τη δυνατότητα να περάσει, αφού ο Μακρόν διαθέτει κοντά τα 2/3 των εδρών, παραλύοντας έτσι κάθε αντίσταση εντός της Βουλής. Έστω και συμβολικά όμως, η αντιπολίτευση δοκιμάζει τα μέσα που της επιτρέπει το Σύνταγμα για να ακουστεί η φωνή της.
Η αγανάκτησή της οφείλεται στην αιφνιδιαστική απόφαση του πρωθυπουργού, ο οποίος το Σάββατο, εν μέσω των νέων μέτρων κατά του κορονοιού, διέκοψε τη συζήτηση για τις συντάξεις στη Βουλή.
Όπλο του το άρθρο 49, παράγραφος 3 του Συντάγματος που του επιτρέπει να περάσει τη μεταρρύθμιση χωρίς ψηφοφορία. Παράλληλα ενσωμάτωσε στο κείμενο 200 τροπολογίες, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.
Έτσι, η μεταρρύθμιση που θεωρείται εμβληματική για τη θητεία Μακρόν, θα περάσει χωρίς να ψηφισθεί, πράγμα που εξαγρίωσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους συνδικαλιστές, αλλά και πολλούς πολίτες.
Η συζήτηση στη βουλή, με 41.000 τροπολογίες που είχαν υποβληθεί από την αντιπολίτευση κατέληξε να θυμίζει νομοθετική παρωδία. Παράλληλα όμως ακόμα και το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε αναγνωρίσει κενά και ασάφειες στη νομοθεσία.
Μετά την απόρριψη των μομφών σήμερα, η μεταρρύθμιση θα τραβήξει το δρόμο για τη Γερουσία, για να επανέλθει στη Βουλή για την τελική έγκριση πριν το καλοκαίρι, όπως αισιοδοξεί ο Μακρόν. Μόνο που αυτές τις ώρες και με το ενδιάμεσο των επερχόμενων δημοτικών εκλογών ( 15-22 Μαρτίου) κανείς δεν καταλαβαίνει τη βιασύνη του προέδρου, για τη χρήση μάλιστα του άρθρου 49, ιδίως από τη στιγμή που διαθέτει μια ακλόνητη πλειοψηφία στη Βουλή.
Πηγή: Deutsche Welle