Ο Πέτερ Αλτμάγιερ, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών που είχε πάρει μέρος στο τελευταίο Eurogroup στις Βρυξέλλες πριν σχηματισθεί η νέα γερμανική κυβέρνηση, έδωσε τότε μια συμβουλή.

Στο σημερινό Eurogroup κάνει την πρώτη του εμφάνιση ο νέος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα δείξει εάν όντως θα ακολουθήσει τη γραμμή του Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΌποιος και να είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών, καλά θα κάνει να συνεχίσει στη γραμμή Σόιμπλε, είχε δηλώσει. Μια σκληρή γραμμή που στάθηκε αφορμή για αλλεπάλληλες προστριβές με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως με την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σημερινό Eurogroup κάνει την πρώτη του εμφάνιση ο νέος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα δείξει εάν όντως θα ακολουθήσει τη γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή εάν υπάρχουν περιθώρια για παρεκκλίσεις.

Σήμερα, πάντως, με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια δήλωσε ότι «αυτό που βλέπουμε είναι ότι μπορούμε να ρίχνουμε βλέμματα μεγαλύτερης αισιοδοξίας στην Ελλάδα σε σύγκριση με μερικά χρόνια πριν» και συμπλήρωσε πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα.

Ο Όλαφ Σολτς καλείται στο Eurogroup να παρουσιάσει τις προτεραιότητές του, αλλά το μείζον θέμα γενικότερα είναι πώς μπορεί να θωρακιστεί η Ευρώπη και να αντιμετωπίσει οικονομικές κρίσεις στο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απόψεις κάποιες φορές είναι διαμετρικά αντίθετες και ο Όλαφ Σολτς είναι βέβαιο ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Από τη μια πλευρά το Βερολίνο προσπαθεί να μη δυσαρεστήσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τις μεγαλεπήβολες ιδέες του για την Ευρώπη -ανάμεσα σε αυτές και η θέσπιση κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού-, αλλά από την άλλη στη Γερμανία υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός.

Ο πρώην πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματός του κατέστησε πάντως σαφές πως «εάν δεν υπάρξει μια ισχυρή Ευρώπη, τότε θα νικήσουν οι λαϊκιστές και θα υπάρξει πόλεμος».

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός είχε προετοιμάσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων για στενότερη συνεργασία στην Ευρώπη και σε κάποιες χώρες βρήκε ευήκοα ώτα.
 
Όλαφ Σολτς: Πάνω από όλα Γερμανός υπουργός Οικονομικών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί, όμως, ο Όλαφ Σολτς εκεί που πάντα έλεγε «όχι» ο Σόιμπλε, να πει «μπορεί, ίσως»; Στη Χριστιανική Ένωση υπάρχουν μεγάλες επιφυλάξεις για τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο με δυνατότητα παροχής δανείων ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η γερμανική συμμετοχή στο σημερινό ταμείο με χρήματα των φορολογουμένων ανέρχεται στο 27%. Υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός στη Γερμανία για τι θα γίνει τελικά και με τα «κόκκινα» δάνεια των χωρών του Νότου και γερμανικά ινστιτούτα φοβούνται πως εάν οι τράπεζες αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, θα πρέπει να παράσχουν εγγυήσεις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όσον αφορά τον Όλαφ Σολτς, ο οποίος έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Eurogroup, παρά την αισιοδοξία που διατυπώνει για την Ελλάδα, δεν παραλείπει να λέει συχνά πως πάνω από όλα είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Και σε κάποια θέματα θέλει όχι μόνο να ακολουθήσει, αλλά και να ξεπεράσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως για παράδειγμα σε ό,τι αφορά στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Λιτότητα ή επενδύσεις λοιπόν; Το επόμενο διάστημα θα φανεί πιο ξεκάθαρα ποιο δρόμο προτίθεται να ακολουθήσει ο Όλαφ Σολτς.

Με πληροφορίες από DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης