«Το στοίχημα το δικό μας πρέπει να είναι η συνανάπτυξη» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στα Σκόπια, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κυβερνητικού κλιμακίου και επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στη Βόρεια Μακεδονία.
«Η ιδέα της συνανάπτυξης είναι αυτή που λείπει και από την περιοχή μας, αλλά και από την Ευρώπη και τον κόσμο. Μια ανάπτυξη που δημιουργεί ασυμμετρίες και ανισότητες δεν είναι βιώσιμη, κάποτε οδηγείται σε κρίσεις ή και παράγει εθνικισμούς και ανταγωνισμούς. Επομένως, το στοίχημα το δικό μας είναι όχι μόνο η ποσοτική ανάπτυξη των σχέσεων, αλλά και η ανάπτυξή τους με τέτοιο τρόπο που να είναι αμοιβαία επωφελής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος υπέγραψε νωρίτερα συμφωνία για τη σύσταση μεικτής κατευθυντήριας επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί την εφαρμογή του οικονομικού σκέλους της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιο για οικονομικά θέματα Κότσο Ανγκιούσεφ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η σημερινή μέρα θα είναι μια αρχή, για μια νέα σελίδα, ίσως και για ένα βιβλίο ειρήνης και προόδου για τους λαούς και την περιοχή μας».
«Νιώθω τυχερός που είχα αυτή την εμπειρία. Οι συζητήσεις που έγιναν έδειξαν τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε να αξιοποιήσουμε. Ερχόμενοι εδώ ξέραμε περισσότερο για τις ανάγκες, εδώ είδαμε τις δυνατότητες σε όλα τα επίπεδα» τόνισε ο κ. Δραγασάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στο επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 140 Έλληνες επιχειρηματίες και πολλοί συνάδελφοί τους από τη Βόρεια Μακεδονία.
Σε μία προσωπική, βιωματική όπως είπε ο κ. Δραγασάκης αναφορά, θυμήθηκε πως το 1996, στο Ζάππειο, σε μια ανάλογη συζήτηση με τον τότε Συνασπισμό και αντιπροσωπεία από τις βαλκανικές χώρες (και την τότε πΓΔΜ), το θέμα ήταν η ιδέα γα μια συνανάπτυξη των Βαλκανίων. «Από τότε βλέπαμε πως αυτό είναι το μέλλον, αυτή είναι η ανάγκη, προς τα εκεί πρέπει να πάμε» υπογράμμισε.
Σημείωσε, δε, ότι «η αδράνεια των 20 και πλέον χρόνων, με τολμηρή απόφαση δύο κυβερνήσεων και με την ισχυρή δουλειά κάποιων μηνών μας φέρνει σε ένα σημείο που βλέπουμε πως μπορούμε να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο» και προσέθεσε: «αν πετύχουν τα σχέδιά μας, που μπορεί και πρέπει να πετύχουν, αυτό θα μετατραπεί επίσης σε πολιτική σταθερότητα για την περιοχή».
Αναφερόμενος στα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος το πρωί, επισήμανε πως συζητήθηκαν τα θέματα των αγωγών «και όχι μόνο συμφωνήσαμε να γίνει ο αγωγός, αλλά και να επιταχύνουμε την υλοποίησή του, και ο υπουργός Ενέργειας ανέλαβε σχετικές δεσμεύσεις ως προς την υλοποίηση αυτού του στόχου». Αντίστοιχα, όπως επισήμανε, «θα προχωρήσουμε τα θέματα και με τους άλλους αγωγούς, τις δικτυώσεις τις οδικές και στις σιδηρορομικές υποδομές και άλλους τομείς».
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Δραγασάκης, «έχουμε πολλή δουλειά», καθώς είναι πολλά και σημαντικά αυτά που πρέπει να γίνουν. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία της σύστασης της επιτροπής που θα συντονίζει αυτές τις εργασίες.
Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε σε τρεις παράγοντες, από τους οποίους, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «θα εξαρτηθεί η μέχρι τέλους επιτυχία αυτού που κάνουμε». «Αυτή η συνεργασία που αρχίζει από την οικονομία (…) πρέπει να επεκταθεί σε όλο το φάσμα των θεμάτων» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «παντού μπορούμε να βρούμε πεδία συνεργασίας» και φέρνοντας ως παραδείγματα τους τομείς της υγείας, της παιδείας, του εκσυγχρονισμού της διοίκησης κ.ά..
«Η κυβέρνηση είναι η κορυφή της πυραμίδας. Κάτω από την κυβέρνηση είναι οι φορείς του δημοσίου και οι φορείς της κοινωνίας, είναι η ιδιωτική επιχειρηματικότητα, με τις πρωτοβουλίες της, είναι η ίδια η κοινωνία. Το σχέδιο το δικό μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη σχέσεων με όρους όχι μόνο κυβερνήσεων, όχι μόνο κρατών, αλλά με όρους της κοινωνίας των πολιτών» υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης, επισημαίνοντας πως πρέπει «να δημιουργήσουμε ένα κύμα, ένα κίνημα ανάπτυξης ανάλογων πρωτοβουλιών, με στόχο το κοινό όφελος και το κοινό καλό».
Ο δεύτερος παράγοντας, όπως ανέφερε, είναι ότι [αυτό που συζητούμε σε διμερή βάση δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες μας αλλά συνολικά την περιοχή μας, και ακριβώς το ότι λύθηκε αυτή η εκκρεμότητα, η οποία υπήρχε ανάμεσα στις δύο χώρες μας, ενεργοποιεί παράγοντες και δυναμικές, και διεθνείς. Αυξάνει το ενδιαφέρον συνολικά για τα Βαλκάνια. Επανέρχονται οι διεθνείς χρηματοδοτικοί θεσμοί και οργανισμοί και αναζητούν και συζητούν μαζί μας έργα κοινά που μπορεί να χρηματοδοτήσουν. Επομένως, έχει σημασία το διμερές να υπηρετεί το συνολικότερο».
Η τρίτη προϋπόθεση είναι, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «όχι μόνο απλώς η ανάπτυξη των σχέσεών μας», αλλά η συνανάπτυξη. «Το στοίχημα το δικό μας είναι όχι μόνο η ποσοτική ανάπτυξη των σχέσεων, αλλά και η ανάπτυξή τους με τέτοιο τρόπο που να είναι αμοιβαία επωφελής» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο επιχειρηματικό φόρουμ πήραν μέρος περίπου 140 Έλληνες επιχειρηματίες από ένα μεγάλο φάσμα τομέων, όπως των κατασκευών, της ενέργειας, των τροφίμων, της βιομηχανίας και των νέων τεχνολογιών κ.ά. Στόχος του φόρουμ ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων επέκτασης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και η υπογραφή σχετικών συμφωνιών μετά τις προοπτικές που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ