Στην αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξη που έδωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο για τη Σύνοδο των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου South EU Summit.

«Η Ελλάδα εξέρχεται από μία μεγάλη κρίση. Η χώρα αλλάζει σελίδα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος για την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα υπουργείο Επενδύσεων», είπε.
Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Έχει επιταχύνει τις διαδικασίας για μεγάλες επενδύσεις και θα συνεχίσει να βελτιώνει το πλαίσιο αυτό για τους επενδυτές, πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα για τη “χρυσή βίζα”, το οποίο είχε καθιερωθεί αρχικά για τη χορήγηση σε ξένους άδειας παραμονής στη χώρα χωρίς ιθαγένεια, εφόσον έκαναν επενδύσεις σε ακίνητα, επεκτείνεται, ώστε να περιλάβει και τις αγορές μετοχών και ομολόγων – και γενικά δραστηριότητα στην ελληνική οικονομία.

Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα ευνοϊκό καθεστώς για μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «αυτό σημαίνει ότι πολυεθνικές εταιρείες θα μπορούσαν να δημιουργούν τηλεφωνικά κέντρα ή λογιστικά κέντρα ή ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα», σημειώνοντας ότι πέρυσι υπήρξαν 22 ενδιαφερόμενοι για να διερευνήσουν αυτές τις ευκαιρίες στην Ελλάδα. Στην υψηλή ποιότητα του ανθρώπινου κεφαλαίου της Ελλάδας, ιδιαίτερα στους τομείς της επιστήμης και της έρευνας, οφείλεται μεγάλο μέρος της ελκυστικότητας της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει μεγάλο νέο δυναμικό σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα στην έρευνα και ανάπτυξη και στη μεταποίηση», δήλωσε ο κ. Δραγασάκης, σημειώνοντας ότι έχει συζητήσει με εκπροσώπους της Nokia και της Tesla, οι οποίοι έκαναν σαφές ότι ενεργοποιούνται στην Ελλάδα, χάρη στον μεγάλο αριθμό ταλαντούχων επιστημόνων της. Η Nokia έχει ήδη ένα εργοστάσιο στην Ελλάδα και η Tesla πρόκειται να ανοίξει ερευνητικό κέντρο στη χώρα.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το καθεστώς αυτό ακόμη πιο ευνοϊκό και για αυτό είμαστε τώρα σε συζητήσεις με επενδυτές αναφορικά με την προοπτική αυτή», είπε ο αντιπρόεδρος, ενώ τόνισε ότι «όλες οι οικονομικές στρατηγικές που είχαμε συζητήσει έχουν ενσωματωθεί σε ένα σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, τη διασφάλιση ενός φιλικού περιβάλλοντος για τους επενδυτές, αλλά κυρίως ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τους πολίτες της χώρας».

«Προηγουμένως, απαιτούνταν μεγάλος αριθμός εγγράφων, πάρα πολλά πιστοποιητικά κλπ. για να πάρει κανείς μία άδεια. Αυτό δεν συμβαίνει πλέον», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στη συμφωνία της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την ίδρυση μία εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας, τονίζοντας ότι αυτή θα συμβάλει στη βελτίωση των διεθνών οικονομικών σχέσεων της χώρας.

«Θα έχουμε ένα ίδρυμα, που θα επιφορτισθεί με τη διατήρηση ενός διαλόγου με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς από το εξωτερικό. Ο διάλογος αυτός θα οδηγήσει στη χρηματοδότηση μικρών και μεγάλης κλίμακας σχεδίων».

Εκτός από την ίδρυση μίας νέας εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει και άλλες χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση συνήψε πρόσφατα εταιρική σχέση με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο για τη δημιουργία του EquiFund, που προσφέρει χρηματοδότηση σε μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις σε διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους, για τη δημιουργία κοινωνικού και οικονομικού πλούτου από νέους Έλληνες.

Με έναν προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, είναι το μεγαλύτερο τέτοιο ταμείο που εφαρμόζεται στην Ευρώπη.

Υπάρχουν συζητήσεις και για άλλα κρατικά και ιδιωτικά επενδυτικά ταμεία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, η Ελλάδα υπέγραψε πρόσφατα ένα μνημόνιο κατανόησης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τη δημιουργία κοινού ταμείου ύψους 400 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις και προγράμματα.

Με τη δημιουργία ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, η επόμενη γενιά Ελλήνων επιχειρηματιών, επιστημόνων και αγροτών θα μπορούν να υλοποιούν τα σχέδιά τους στην Ελλάδα αντί να πηγαίνουν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες.

Όλες οι προσπάθειες για οικονομικές μεταρρυθμίσεις γίνονται στο πλαίσιο της ψηφιακής επανάστασης στη βιομηχανία, την αποκαλούμενη Βιομηχανία 4,0.

Η Ελλάδα αναζητεί τρόπους για να ενισχύσει κάθε τομέα ξεχωριστά, για παράδειγμα με την εισαγωγή έξυπνων τεχνολογιών σε παραδοσιακούς τομείς και να ενισχύσει τη σύνδεση μεταξύ των τομέων.

Για τον σκοπό αυτό έχει ιδρυθεί ένα think tank στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας.

«Στο παρελθόν, λέγαμε με μελαγχολία ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που έβλεπε τα τρένα να περνούν. Αυτό δε συμβαίνει πια», είπε ο κ. Δραγασάκης, προσθέτοντας ότι η χώρα διαθέτει το δικό της Ολιστικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης