Ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί αυτό το φθινόπωρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για να αρχίσει στη συνέχεια να αποκλιμακώνεται στα επίπεδα προ της πανδημίας μέχρι τα μέσα του 2022, αν και υπάρχει ο κίνδυνος κάποια άλματα των τιμών λόγω των ανισορροπιών στις αγορές να αποδειχθούν πιο επίμονα, όπως εκτιμά το Ταμείο.

Η βασική πρόβλεψη του ΔΝΤ για τις προηγμένες οικονομίες δείχνει κορύφωση του πληθωρισμού στο 3,6% το φθινόπωρο του 2021 και στη συνέχεια πτώση στο 2% περίπου μέχρι τα μέσα του 2022.

Οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να δουν τον πληθωρισμό να υποχωρεί περίπου στο 4% το επόμενο έτος, έχοντας πρώτα σκαρφαλώσει στο 6,8% αυτό το φθινόπωρο.

Οι τελευταίες προβλέψεις του Ταμείου είναι στο τελευταίο τεύχος του «World Economic Outlook» που δημοσιεύτηκε σήμερα.

«Η ραγδαία άνοδος των τιμών των κατοικιών και οι παρατεταμένες ελλείψεις στην πλευρά της προσφοράς σε προηγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι συνεχιζόμενες πιέσεις στις τιμές των τροφίμων και οι υποτιμήσεις νομισμάτων σε αναδυόμενες αγορές θα μπορούσαν να κρατήσουν τον πληθωρισμό αυξημένο για περισσότερο», προειδοποιεί το ΔΝΤ στην έκθεσή του.

Οι αναλυτές του Ταμείου πραγματοποίησαν προσομοιώσεις για τον αντίκτυπο από παρατεταμένες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα σε συγκεκριμένους τομείς και μεγάλες μεταβολές στις τιμές των εμπορευμάτων που θα μπορούσαν να κρατήσουν τον πληθωρισμό σε «σημαντικά αυξημένα επίπεδα σε σύγκριση με το βασικό σενάριο».

Εάν στο σενάριο αυτό προστεθεί και μια προσωρινή απαγκίστρωση των πληθωριστικών προσδοκιών, η προσομοίωση δείχνει «ακόμα υψηλότερο, πιο επίμονο και με μεγαλύτερες διακυμάνσεις πληθωρισμό», προειδοποιεί το Ταμείο.  

Το ΔΝΤ αναφέρει ακόμα ότι ο πληθωρισμός οδηγήθηκε το τελευταίο διάστημα από την απελευθέρωση της καταπιεσμένης ζήτησης (λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας) και τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις, καθώς και από τη ραγδαία άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων και τις ελλείψεις και τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η αύξηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων κατά 40% από το ξέσπασμα της πανδημίας έχει πλήξει με σφοδρότητα τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, αναφέρει.

Την ίδια στιγμή, οι μισθοί έχουν αυξηθεί σημαντικά σε τομείς που χτυπήθηκαν σκληρά από την πανδημία της COVID-19, όπως οι κλάδοι των δραστηριοτήτων αναψυχής και της φιλοξενίας και το λιανικό εμπόριο.

Το ΔΝΤ σημειώνει, πάντως, ότι η αύξηση των μισθών συνοδεύεται και από τη μείωση των ωρών εργασίας, προσθέτοντας ότι μέχρι τα μέσα του 2021 υπήρχαν λίγα σημάδια για μια ευρύτερη αύξηση των μισθών σε ολόκληρη την οικονομία.

Στο μεταξύ, οι πληθωριστικές προσδοκίες τείνουν να είναι σταθεροποιημένες σε χώρες με ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες που έχουν αξιόπιστες νομισματικές πολιτικές, τις οποίες επικοινωνούν ικανοποιητικά, σημειώνει το ΔΝΤ.