Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι πλέον λιγότερο αισιόδοξο για την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιώντας ότι οι προοπτικές παραμένουν υποτονικές και δεν υπάρχουν σαφή σημάδια ότι επίκειται θετική καμπή.
Ο διεθνής οργανισμός, ο οποίος εδρεύει στην Ουάσινγκτον, προέβλεπε τον Οκτώβριο παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης 3% για το 2019 και 3,4% για το 2020.
Το ΔΝΤ αναθεωρεί πλέον αυτές τις προβλέψεις σε 2,9% και 3,3% αντίστοιχα. Η αναθεώρηση προς τα κάτω οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ινδία. Για το 2021, το Ταμείο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,4%.
«Η προβλεπόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης παραμένει αβέβαιη. Εξακολουθεί να βασίζεται σε ανάκαμψη των πιεσμένων και κινούμενων κάτω των δυνατοτήτων τους αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς, καθώς η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες σταθεροποιείται περίπου στα σημερινά επίπεδα», ανέφερε σε γραπτή δήλωση της η Gita Gopinath, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.
Παρ’ όλα αυτά, το Ταμείο σημειώνει ότι ορισμένες από τις μεγάλες πηγές αβεβαιότητας, που τονίζονταν στις προβλέψεις τον Οκτώβριο, δεν υφίστανται πλέον.
«Μερικοί κίνδυνοι έχουν υποχωρήσει μερικώς, με την ανακοίνωση μιας εμπορικής συμφωνίας Πρώτης Φάσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και με την μείωση της πιθανότητας για ένα ασύντακτο Brexit», ανέφερε η Gopinath.
Επιπλέον, το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις αντίστοιχες οικονομίες τους.
«Η νομισματική πολιτική συνέχισε να στηρίζει την ανάπτυξη και τις δυναμικές οικονομικές συνθήκες. Με αυτές τις εξελίξεις, υπάρχουν τώρα μικρά σημάδια ότι η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να σταθεροποιηθεί, αν και σε υποτονικά επίπεδα», υπογραμμίζει επίσης η Gopinath στην έκθεσή της.
Ωστόσο, το ΔΝΤ είναι επιφυλακτικό όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ιδίως όσον αφορά τις περαιτέρω εμπορικές εντάσεις.
«Πιθανόν να προκύψουν νέες εμπορικές εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ και οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσαν να επιστρέψουν», σημειώνει.
Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί από τότε που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη το 2016 και τερμάτισε τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού.
Σύμφωνα με την Gopinath, οι περαιτέρω εμπορικές εντάσεις “παράλληλα με τους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους και την εντεινόμενη κοινωνική αναταραχή θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, να φέρουν στο προσκήνιο χρηματοοικονομικές αδυναμίες και να διαταράξουν σοβαρά την ανάπτυξη”.
“Ενώ υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης, η παγκόσμια προοπτική παραμένει σε υποτονική φάση και δεν υπάρχουν σαφή σημάδια θετικής καμπής. Απλώς δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού και ο κόσμος χρειάζεται ισχυρότερη πολυμερή συνεργασία και πολιτικές σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να στηρίξει μια διαρκή ανάκαμψη που να ωφελεί όλους”, καταλήγει το ΔΝΤ.