Το ΔΝΤ σε έκθεσή του εκτιμά, ότι μόλις ξεκινήσει σταθερά ανάπτυξη, ιδιαίτερα οι υπερχρεωμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, θα χρειαστεί να μειώσουν τα χρέη τους.

Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει από τώρα να ανακοινώσουν αξιόπιστα σχέδια στη βάση των οποίων θα επιτευχθεί η μείωση του χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζονται μεταρρύθμιση, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης ενός ταμείου για το κλίμα σε επίπεδο ΕΕ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Ταμείο σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της ευρωζώνης αναμένεται να παίξει η ευελιξία στην προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα οι υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, τις οποίες καλεί -χωρίς να τις κατονομάζει- να καταθέσουν από τώρα αξιόπιστα σχέδια για τον περιορισμό του χρέους.

Κοιτάζοντας το μέλλον, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι αυξημένες τιμές ενέργειας και η αναζωπύρωση των κρουσμάτων Covid-19 -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την παραλλαγή Όμικρον- είναι πιθανό να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα αντίθετους ανέμους στην ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, όπως εκτιμά το ΔΝΤ, αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να εξαλειφθούν κατά τη διάρκεια του 2022 και η ισχυρή ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας, της εξομάλυνσης του ποσοστού αποταμίευσης των νοικοκυριών και της ώθησης που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης