Χαμηλότερες αναπτυξιακές δυνατότητες φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση World Economic Outlook που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Χαμηλώνει επίσης τον πήχη και για τις εμπορικές επιδόσεις της Ελλάδας, ενώ καταγράφει αρνητικές επιδόσεις στην αγορά εργασίας, με μεγάλο “αγκάθι” τη μερική απασχόληση.
Μάλιστα, σε ειδικό κεφάλαιο για τις «αναπτυξιακές εκπλήξεις» του 2017 στο οποίο δείχνει ότι τα πιο πολλά «ανεπτυγμένα» οικονομικά κράτη ανά τον κόσμο τελικά πέτυχαν ταχύτερη άνοδο του ΑΕΠ από την αρχικά προβλεπόμενη, η Ελλάδα είναι η… αρνητική έκπληξη: καταγράφεται ως το κράτος με τη χαμηλότερη θέση.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα σύμφωνα με τον πίνακα του ΔΝΤ έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση προσδοκιών για την πορεία του ΑΕΠ την περίοδο 2015 – 2018 σε σχέση με όλα τα κράτη. Η “απώλεια” στην άνοδο του ΑΕΠ σε σχέση με όσα είχαν αρχικά προβλεφθεί ξεπερνά το 1,5%. Επίσης σε άλλο πίνακα που αφορά στο 2017 δείχνει ότι και φέτος συνιστά μία από τις πιο μεγάλες αρνητικές αναπτυξιακές «εκπλήξεις».
Και παράλληλα έχει και το μεγαλύτερο αναπτυξιακό κενό (Output Gap), δείχνοντας τις αναξιοποίητες αναπτυξιακές δυνατότητες.
Η έκθεση δημοσιοποιείται στο πλαίσιο της φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία λαμβάνει χώρα στην Ουάσιγκτον.
Αύριο αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα δύο ακόμα εκθέσεις αναφορικά με τα δημόσια οικονομικά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ επίσης αύριο αναχωρεί για να λάβει μέρος στις εργασίες της συνόδου και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στο 1,8% η ανάπτυξη φέτος, στο 1% το 2022
Αναλυτικά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι 1,8% και το 2018 θα επιταχυνθεί σε 2,6%. Και τούτο όταν στις προηγούμενες προβλέψεις, αυτές του Απριλίου, υπολόγιζε σε ανάπτυξη κατά 2,2% φέτος και κατά 2,7% το 2018.
Οι νέες προβλέψεις πάντως είναι συμβατές με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.
Οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα και το χρέος καθιστούν ίσως κρισιμότερη μία άλλη πρόβλεψη του Ταμείου, αυτή για την ανάπτυξη που θα έχει η ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα.
Το ΔΝΤ παραμένει σταθερό στην πρόβλεψή του ότι το 2022 η αύξηση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 1% ετησίως. Ο λόγος για την πρόβλεψη στην οποία βασίζει τη θέση του για τη χαμηλή δυνατότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει υψηλά πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και βιώσιμο χρέος.
Ανάπτυξη 3,6% το 4ο τρίμηνο του 2017
Αναφορικά με το 2017 πάντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι στο τελευταίο τρίμηνο η ανάπτυξη θα εκτοξευθεί στο 3,6% (βέβαια προηγουμένως έβλεπε ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο κατά 4,2%). Στο τέλος του 2018 εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 1,7% (έναντι 2% επίδοσης στην έκθεση του Απριλίου).
Οι νέες προβλέψεις για το ΑΕΠ επηρεάζουν το ρυθμό αύξησης των τιμών. Πλέον προβλέπει πληθωρισμό 1,2% φέτος και 1,3% το 2018, έναντι 1,3% και 1,4% αντίστοιχα προηγουμένως. Για το 2022 συνεχίζει να προβλέπει ρυθμό αύξησης τιμών 1,7%
Οριακή επιδείνωση στο εξωτερικό ισοζύγιο
Αναφορικά με το εξωτερικό ισοζύγιο της Ελλάδας, προβλέπει ελαφρά βελτίωση φέτος. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών βλέπει να διαμορφώνεται στο 0,2% του ΑΕΠ (0,3% υπολόγιζε προηγουμένως).
Εκτιμά οριακό έλλειμμα 0,1% και το 2018 όταν προηγουμένως έβλεπε μηδενισμό του ελλείμματος. Το 2022 προβλέπει ότι το εξωτερικό ισοζύγιο θα έχει μηδενικό έλλειμμα, ενώ προηγουμένως που έβλεπε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ.
Στην έκθεση – όπως κάθε φορά – αναφέρεται ότι οι δημοσιονομικές προβλέψεις βασίζονται στο δεδομένο ότι εφαρμόζονται όλα τα θεσμοθετημένα δημοσιονομικά μέτρα που προβλέπονται από τα προγράμματα του ESM και του ΔΝΤ (σ.σ. οι δημοσιονομικές προβλέψεις αναμένονται αύριο).
Σοκ στην αγορά εργασίας
Η ανεργία αναμένεται φέτος να διαμορφωθεί στο 22,3% και να υποχωρήσει στο 20,7% του εργατικού δυναμικού το 2018.
Αναφορά γίνεται για την Ελλάδα σε σχετικό διάγραμμα για την πορεία των μισθών.
Στην περίπτωση της Ελλάδας καταγράφεται μία μεγάλη μείωση των αμοιβών, χωρίς όμως – όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη – να υπάρχει εμφανής μείωση της ανεργίας.