Βουτιά καταγράφουν σήμερα οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και η τιμή του πετρελαίου, άλμα σημειώνει η τιμή του χρυσού ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα του 2016, καθώς τα κρούσματα του κοροναϊού εξαπλώθηκαν εκτός της Κίνας, επιδεινώνοντας τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Η Ευρώπη δέχθηκε πλήγμα από την αρχή της συνεδρίασης, με την Ιταλία να σημειώνει βουτιά άνω του 4% ύστερα από την αύξηση των κρουσμάτων του ιού που είχαν ως αποτέλεσμα να τεθούν ουσιαστικά σε καραντίνα περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Το χρηματιστήριο στο Μιλάνο οδεύει προς τη χειρότερη ημέρα του από το 2016.
Η Φρανκφούρτη και το Παρίσι σημείωσαν νωρίτερα πτώση άνω του 3% με τον δείκτη FTSE του Λονδίνου να υποχωρεί κατά 2,5%, κάτι που σημαίνει ότι εξανεμίστηκαν τουλάχιστον 350 δισεκ. δολάρια χρηματιστηριακής αξίας.
Εξίσου έντονη ήταν η στροφή των επενδυτών προς τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια. Η τιμή του χρυσού σημείωσε άλμα 2,5% σε υψηλό επταετίας στα 1.680 δολάρια η ουγγιά, με την άνοδό της από τις αρχές του έτους να ξεπερνά το 10%.
Ράλι έκαναν και τα ομόλογα. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν στο 1,401%, το χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούλιο του 2016.
Η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού τίτλου υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,855% ενώ οι γερμανικές αποδόσεις υποχώρησαν στο -0,475%, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες.
Στην Ασία, ο δείκτης KOSPI στη Νότια Κορέα σημείωσε βουτιά 3,9%, οι χρηματιστηριακοί δείκτες αναφοράς στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία υποχώρησαν κατά 2,25% και 1,8% αντίστοιχα ενώ ο δείκτης blue-chip στην Κίνα CSI300 έκλεισε με πτώση 0,4%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου. Οι αγορές στην Ιαπωνία ήταν κλειστές λόγω επίσημης αργίας.
Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γεν υποχώρησε στα 111,34, αλλά έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων διατηρούσε την εικόνα του ‘ασφαλούς καταφυγίου’. Το ευρώ υποχώρησε προς το 1,08 δολάριο. Σημαντική πτώση κατέγραφαν τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, από το μεξικανικό πέσο και την τουρκική λίρα έως το πολωνικό ζλότι και το ρωσικό ρούβλι.
Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του μπρεντ σημείωσε πτώση 3,5%, ή 2,1 δολαρίων, στα 56,35 δολάριο το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό σημείωσε πτώση 3% ή κατά 1,64 δολάριο στα 51,74 δολάρια το βαρέλι. Μεταξύ των βασικών βιομηχανικών μετάλλων, η τιμή του χαλκού μειώθηκε κατά 1,4% και του ψευδάργυρου κατά 2,5%.