Πτωτικά κινούνται την Τρίτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται από τις περικοπές-ρεκόρ στην παραγωγή τις οποίες συμφώνησαν οι βασικοί παραγωγοί αργού παγκοσμίως, μολονότι αναμένεται επίσης και σημαντική μείωση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent, σημειώνει πτώση 25 σεντς ή 0,8%, στα 31,49 δολάρια το βαρέλι, ενώ χθες είχε σημειώσει άνοδο 0,8%. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI υποχωρεί κατά 22 σεντς ή 1%, στα 22,19 δολάρια το βαρέλι, έχοντας απωλέσει και τη Δευτέρα 1,5%.
Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), σε συνεργασία με τη Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες -στο πλαίσιο του ευρύτερου σχήματος OPEC+- κατέληξαν σε συμφωνία μείωσης της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα για τον Μάιο και τον Ιούνιο, όγκος που αντιστοιχεί με περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Μαζί με την περικοπή παραγωγής εκ μέρους των ΗΠΑ, η οποία θα γίνει με όρους αγοράς και όχι κρατικής απόφασης, εκτιμάται ότι μείωση θα αγγίξει τα 19,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Οι διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού» παραμένουν ωστόσο ακόμη και μετά τις συγκεκριμένες εξελίξεις, μειωμένες άνω του 50% σε σχέση με τις αρχές του έτους.
«Το επίπεδο περικοπών του OPEC+ είναι πολύ μικρό για να αντιμετωπίσει την ένταση της μείωσης της ζήτησης» εκτιμά η JBC Energy σε σημείωμά της, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.
Οι χώροι αποθήκευσης αναμένεται σύντομα, άλλωστε, να έχουν φθάσει στα όριά τους.
Ο επικεφαλής αγορών πετρελαίου της Rystad Energy, Bjornar Tonhaugen, σημειώνει εξάλλου ότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν είναι απλή υπόθεση και πιθανόν θα χρειαστεί πολλές εβδομάδες, ενώ προσθέτει ότι θα αποτελούσε έκπληξη ακόμα και η συμμόρφωση των χωρών του OPEC+ κατά 50% στα δεδομένα της συμφωνίας μέσα στον Μάιο.
Στην Κίνα, όπου η κατάσταση γύρω από τον κορωνοϊό τίθεται σιγά σιγά υπό έλεγχο, η ζήτηση εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, σημειώνοντας τον Μάρτιο αύξηση 12% σε ετήσια βάση.