Σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τους τρέχοντες μπορεί και πρέπει να επιτύχει υπό προϋποθέσεις η ελληνική οικονομία, επισήμαναν σήμερα, από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Σαμπίνα Τζιούρμαν (Sabina Dziurman) και Πίτερ Σάνϕι (Peter Sanfey), καθώς και ο πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΙCC, Greece) και του διοικητικού συμβουλίου της Capital Partners SA και πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας.
Αναλυτικότερα, κατά την ομιλία του στην ενότητα του ϕόρουμ, με τίτλο «Χρηματοδοτώντας την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα», ο κ. Δούκας επισήμανε ότι η σημερινή ισχνή -όπως τη χαρακτήρισε- ανάπτυξη, που δεν ξεπερνά το 2%, «δεν είναι τίποτα μπροστά στις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας», η οποία μπορεί, κατά την εκτίμησή του, να «τρέξει» με ρυθμό ανάπτυξης άνω του 5%, αν γίνουν οι σωστές κινήσεις και ληϕθούν ριζικά μέτρα.
«Αν η επόμενη κυβέρνηση κάνει τα σωστά πράγματα, μπορεί να πετύχει ριζικές αλλαγές», υποστήριξε ο κ. Δούκας, ενώ αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, σημείωσε ότι υπάρχουν εκείνες που είναι «διαμάντια», οι οποίες καταφέρνουν να αντλήσουν ρευστότητα και άλλες που δεν έχουν καμία πρόσβαση. Πρόσθεσε, δε, ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζεται να συνεχίσουν την προσπάθεια για τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους.
Την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αναπτυχθεί με ρυθμό μεγαλύτερο από το (σημερινό) 2%, συμμερίστηκε και η υπεύθυνη της EBRD για τις αγορές της Ελλάδας και της Κύπρου, Σαμπίνα Τζιούρμαν. Υπενθύμισε ότι η αποστολή της Τράπεζας στη χώρα μας παρατάθηκε ώς το 2025, τόνισε ότι η EBRD θα συνεχίσει να στηρίζει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας και ξεκαθάρισε ότι η EBRD δεν βρίσκεται εδώ για να ανταγωνιστεί τις ελληνικές τράπεζες, αλλά για να τις υποστηρίξει.
Διατύπωσε, δε, την εκτίμηση ότι σε μια περίοδο που πολλή συζήτηση γίνεται και όλο το βάρος πέφτει στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστό κάτω του 10% (του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των τραπεζών), μέρος της οικονομίας παραμένει «σχεδόν μη χρηματοδοτήσιμο» και, άρα, έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων και στην επιστροφή στην αγορά όσων από αυτές είναι βιώσιμες.
«Συμφωνώ απόλυτα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης 2% είναι πολύ χαμηλός για την ελληνική οικονομία», επισήμανε από την πλευρά του ο deputy director, Country Economics and Policy της EBRD, Πίτερ Σάνϕι.