Οι πόροι του προγράμματος «Επόμενη Γενιά ΕΕ» (NGEU) αποτελούν σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να υλοποιήσει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, να επενδύσει στο μέλλον και να αναπτυχθεί η οικονομία της μεσοπρόθεσμα, μετά τη συρρίκνωσή της κατά 8,2% το 2020 λόγω του κορωνοϊού, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS.

H Eλλάδα, σημειώνει, θα είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), καθώς δικαιούται να λάβει επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 30,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Από το ποσό αυτό, τα 17,8 δισ. ευρώ (περίπου το 10% του ΑΕΠ το 2019) αφορούν σε επιχορηγήσεις και τα 12,7 δισ. ευρώ (το 7%) σε δάνεια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα έως το 2026.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συνολικά, η DBRS Morningstar αναμένει ότι το RRF θα μπορούσε να ενισχύσει άμεσα την κεφαλαιακή βάση της Ελλάδας μέσω της ανάπτυξης οικονομικών υποδομών και του εργατικού δυναμικού της λόγω μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν τις δεξιότητες απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή» ανέφερε η βοηθός αντιπρόεδρος του οίκου για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις χωρών, Σπυριδούλα Τζήμα, προσθέτοντας:

«Ωστόσο, η DBRS Morningstar σημειώνει ότι, λόγω της καινοτόμου φύσης του, η υλοποίηση αυτού του νέου μέσου της ΕΕ θα μπορούσε να είναι δύσκολη και θα απαιτήσει ισχυρή εθνική ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας από την κυβέρνηση και ταχύτητα από τη δημόσια διοίκηση».

Συνολικά, σημειώνει ο οίκος, ο θετικός αντίκτυπος του NGEU στην ελληνική οικονομία θα εξαρτηθεί από τις απρόσκοπτες εγκρίσεις εκταμιεύσεων και την κατανομή των πόρων για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και για μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης