Η Ελλάδα ενδεχομένως να βρίσκεται στα πρόθυρα μίας νέας διαμάχης με τους πιστωτές της και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αναφέρει το CNBC με αφορμή τη χθεσινή κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019, που περιλαμβάνει δύο σενάρια για τις συντάξεις.

Στην πρώτη εκδοχή, οι συντάξεις μειώνονται όπως αναμένουν οι πιστωτές. Στη δεύτερη δεν γίνεται η περικοπή, υποδηλώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει αλλαγές σε μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το CNBC, η περικοπή των συντάξεων έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2019 και αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει η συμφωνία.

Ενδεχόμενες τροποποιήσεις σε αυτή ή σε άλλες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να φέρει σε αντιπαράθεση την Ελλάδα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο επιμένει στην περικοπή των συντάξεων.

Γιατί η Αθήνα θέλει να αντιστρέψει κάποιες μεταρρυθμίσεις;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει το CNBC, η Νέα Δημοκρατία έρχεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις ξεπερνώντας τον ΣΥΡΙΖΑ κατά 10,9 ποσοστιαίες μονάδες, όπως έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση .

«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση να χαλαρώσει τα δημοσιονομικά “λουριά”, καθώς προσπαθεί να αυξήσει τα ποσοστά της πριν από τις εκλογές του 2019» αναφέρει στο CNBC ο Ricardo Garcia, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS, για την Ευρωζώνη.

«Επιπροσθέτως, η Νέα Δημοκρατία αυξάνει την πίεση που ασκεί εν όψει των εκλογών, εξαγγέλλοντας ότι και αυτή θα προχωρήσει σε δημοσιονομική χαλάρωση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να χαλαρώσει τη λιτότητα πριν από τις εκλογές, οι εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας θα φανούν πιο αξιόπιστες» προσθέτει ο Ricardo Garcia.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το CNBC, η οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές σε μία στιγμή που η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη σε «κραδασμούς» εκτός του ελέγχου της.

Ως παράδειγμα, το CNBC φέρνει τις πιέσεις που ασκήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που κινήθηκαν ανοδικά, εξαιτίας των ανησυχιών για την Ιταλία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης