Στον απόηχο της χθεσινής δημοσιοποίησης της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία, το CNBC τονίζει ότι «η Ελλάδα σημειώνει κορυφαίες επιδόσεις στην ευρωζώνη, σύμφωνα με το ΔΝΤ».

Η Ελλάδα, η οικονομία της ευρωζώνης που υπέφερε περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης και έχει ακόμη τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και χρέους, σημειώνει πλέον κορυφαίες επιδόσεις, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δημοσίευμα παραθέτει αποσπάσματα από τις εκτιμήσεις του αρμόδιου για την Ελλάδα μέλους του ΔΝΤ, Πήτερ Ντολμαν, ενώ επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν δεσμεύεται πλέον με όρους δανεισμού με το ΔΝΤ αν και το Ταμείο υπήρξε ένας από τους τρεις πιστωτές μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η Ελλάδα στην παρούσα φάση χρωστάει στο ΔΝΤ 9,4 δισ. ευρώ. Συνολικά, τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας άγγιξαν τα 289 δισ. ευρώ, ενώ χρηματοδοτήθηκαν και συνεχίζουν να εποπτεύονται από την Ε.Ε. και σε μικρότερο βαθμό από το ΔΝΤ. Επιβλήθηκαν στη χώρα με αυστηρούς όρους, περιλαμβάνοντας ευρείας κλίμακας μέτρα λιτότητας αλλά και προγράμματα ιδιωτικοποίησης, θέτοντας αυστηρούς στόχους για την ελληνική οικονομία.

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον περασμένο Αύγουστο. Προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και ότι θα παραμείνει σε τροχιά, το ΔΝΤ διεξάγει δύο επίσημες διαβουλεύσεις για την Ελλάδα στο πλαίσιο του λεγόμενου «ελέγχου οικονομικής υγείας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Eurogroup συνεχίζει και αυτό να παρακολουθεί στενά την οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Ελλάδα με τις εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας εξήρε την Ελλάδα για την πρόοδο που έχει σημειώσει στις μεταρρυθμίσεις αλλά ανακοίνωσε ότι η Αθήνα θα πρέπει να πράξει περισσότερα, καθυστερώντας την εκταμίευση της δόσης 1 δισ. ευρώ.

Το CNBC αναφέρεται στη συνέχεια, στις πιέσεις που συνεχίζει να δέχεται η Ελλάδα κυρίως εξαιτίας του υψηλού ποσοστού ανεργίας που πλήττει τη χώρα. Παραθέτει τις επισημάνσεις του ΔΝΤ για τους κινδύνους από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών μέσα στο έτος αλλά και από τις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες, προκρίνοντας την ευελιξία στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας αλλά και την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών ως τις βέλτιστες λύσεις για τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης