Υποχωρεί η τιμή του χρυσού και διαπραγματεύεται κοντά στο χανηλό τριών εβδομάδων, υπό το βάρος της ανόδου του δολαρίου και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, καθώς συρρικνώνονται οι ελπίδες για την πρόωρη χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Επιπλέον, οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησε κατά 0,9% στα 2.027,87 δολάρια η ουγγιά. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν κατά 0,7% στα 2.034,40 δολάρια.

«Περιμένω ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα αποτελέσουν κεντρικό καταλύτη και τα στοιχεία που είναι υψηλότερα των προσδοκιών μπορούν να ασκήσουν πίεση στον χρυσό, καθώς μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα ότι επίκεται νωρίς η μείωση των επιτοκίων» εξηγεί στο Reuters ο αναλυτής αγοράς στην Kinesis Money, Kάρλο Αλμπέρτο ντε Κάζα.

«Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εκτός εάν ο πληθωρισμός μειωθεί σημαντικά, θα είναι πολύ δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια το 2024» προσθέτει

Ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ανακοινώνται την Πέμπτη, η αγορά εκτιμά πιθανότητα περίπου 69% ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάρτιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

Ο δείκτης δολαρίου σημείωσε άνοδο 0,1% αφού κατέγραψε την Παρασκευή την καλύτερη εβδομάδα από τον Ιούλιο του 2023, καθιστώντας το χρυσό πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ παραμένουν πάνω από το 4%.

«Νομίζω ότι βλέπουμε κάποια συνέχεια από τα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας. Όλα συνδέονται με την υποχώρηση των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων φέτος»,σημειώνει ο Κάιλ Ρόντα, αναλυτής της χρηματοπιστωτικής αγοράς στην Capital.com.

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ απασχόλησαν περισσότερους ανθρώπους από ό,τι αναμενόταν τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, δευτερογενή στοιχεία από το Ινστιτούτο Διαχείρισης Εφοδιασμού (ISM) έδειξαν ότι ο κλάδος των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε σημαντικά τον περασμένο μήνα.