H Ελλάδα ετοιμάζεται να απελευθερωθεί από τον καταστροφικό κύκλο των διαδοχικών διασώσεων και τις σκληρές τους προϋποθέσεις, σημειώνει η Capital Economics σε νέα έκθεση με τίτλο «Η Ελλάδα στέκεται και πάλι στα πόδια της», ωστόσο, όπως προειδοποιεί, οι αμφιβολίες για τις οικονομικές της προοπτικές, τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της αλλά και το μακροπρόθεσμο μέλλον της στην Ευρωζώνη, θα παραμείνουν.
Η ελληνική οικονομία έχει δείξει περαιτέρω σημάδια βελτίωσης, σημειώνει. Μετά την ανάπτυξη του ΑΕΠ της τάξης του 1,3% το 2017 και την επέκταση κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2018, ο ρυθμός ανάπτυξης σε ετήσια βάση άγγιξε το 2,3%, που είναι ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία.
Το 2018 η ανάπτυξη αναμένεται να ξεπεράσει το 2%, ενώ την ίδια ώρα αποκλιμακώνονται οι αποπληθωριστικές πιέσεις.
Αυτές οι εξελίξεις, όπως σημειώνει η Capital Economics, βοήθησαν στη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και ενίσχυσαν τις προοπτικές η Ελλάδα να είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της, όταν λήγει το τρέχον πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018.
Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ σε κάποια νησιά οδήγησε στην καθυστέρηση της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης από τον ESM, ωστόσο η C.E εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς τα χρήματα αναμένεται να δοθούν στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες.
Επιπλέον, τονίζει, η χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας και το χαλαρό προφίλ των υποχρεώσεών της δείχνουν ότι θα είναι σε θέση να προχωρήσει χωρίς νέα οικονομική βοήθεια.
Ωστόσο, η Capital Economics προειδοποιεί πως, παρά τα παραπάνω, είναι ακόμη πολύ πρόωρο να συμπεράνει κάποιος ότι τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία πέρασαν και πως η Ελλάδα έχει ξεφύγει τον κίνδυνο.
Όπως τονίζει, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους χωρίς μεγάλη διαγραφή στο μέλλον, ενώ η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων το διάστημα των αναταραχών στην Ιταλία αποτελεί προειδοποίηση ότι το κλίμα στις αγορές μπορεί να επιδεινωθεί ταχύτατα.
Με πληροφορίες Capital