Μπορεί η τουρκική λίρα να κερδίζει σήμερα λίγο έδαφος έναντι του δολαρίου καθώς οι τουρκικές αρχές έλαβαν προσωρινά μέτρα για τη στήριξη του νομίσματος, ωστόσο η Capital Economics προειδοποιεί ότι οι πιέσεις στο νόμισμα θα επιστρέψουν και μάλιστα πολύ σύντομα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πως η παρακράτηση φόρου στις καταθέσεις λίρας άνω του ενός έτους θα μειωθεί στο μηδέν από 10% που είναι σήμερα, ενώ θα μειωθούν επίσης οι φόροι στις καταθέσεις διάρκειας μικρότερης του ενός έτους.

Παράλληλα, η παρακράτηση φόρου στις καταθέσεις ξένου συναλλάγματος έως ενός έτους θα αυξηθεί στο 16% από 15%. Οι αλλαγές θα έχουν διάρκεια τριών μηνών.

Ωστόσο, όπως τονίζει η C.E. το νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 10% αυτή την εβδομάδα και το επόμενο μεγάλο σημείο “έκρηξης” για τη λίρα θα έρθει τη Δευτέρα, όταν η στατιστική υπηρεσία της χώρας Turkstat θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή για τον μήνα Αύγουστο.

Αυτό θα αποτελέσει την πρώτη ισχυρή απόδειξη του αντίκτυπου της κατάρρευσης της λίρας αυτόν τον μήνα στην ευρύτερη οικονομία.

Η Capital Economics αναμένει ότι τα στοιχεία θα δείξουν πως ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο από 15,8% τον περασμένο Ιούλιο σε νέο υψηλό 15ετίας (από το 2003), και στο 21,5% περίπου τον Αύγουστο. Αλλά η κυβερνητική πίεση η οποία συνεχίζεται, σημαίνει ότι είναι απίθανο η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια.

Η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για να πείσει την κυβέρνηση για την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων. Κάτι παρόμοιο συνέβη στις αρχές του 2017, όταν χρησιμοποιήθηκε μια σειρά υψηλότερων αριθμών για τον πληθωρισμό ως πρόσχημα για τη σύσφιξη της πολιτικής.

Αλλά αν η κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να αφήσει τα επιτόκια να αυξηθούν, θα το είχε κάνει πριν από αρκετές εβδομάδες. Αντ ‘αυτού, οι αρχές έχουν στηριχθεί σε ορισμένα αποσπασματικά μέτρα σε μια μάταιη προσπάθεια να διατηρηθεί κάποια τάξη.

Η Capital Economics δεν βλέπει πολλές πιθανότητες ότι ένα σύνολο “κακών” στοιχείων για τον πληθωρισμό θα αλλάξει τη στάση της κυβέρνησης – και, κυρίως, του προέδρου Ερντογάν – για τα επιτόκια.

Ακόμη και αν επιτραπεί η δράση της κεντρικής τράπεζας, οι αυξήσεις των επιτοκίων πιθανότατα θα περιορίζονταν στις 100-200 μονάδες βάσης, μακριά από τις 700-1.000 μ.β. που θέλουν να δουν οι αγορές.