Παρά τις μαζικές παρεμβάσεις των τραπεζών της Τουρκίας για να περιορίσουν τις απώλειες της λίρας, τουλάχιστον ένα fund στοιχημάτισε ότι η υποχώρηση του νομίσματος έχει μόλις ξεκινήσει, μεταδίδει το Bloomberg.
Μια τοποθέτηση (call-spread) ύψους $500 εκατ. εκτελέστηκε λίγα λεπτά μετά τη διάσπαση του επιπέδου των 6 λιρών/δολ. την Παρασκευή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Αποθετηρίου Τίτλων και Εκκαθάρισης (Depository Trust & Clearing Corporation), αναφέρει το πρακτορείο.
Η εν λόγω τοποθέτηση θα αποδώσει καρπούς εάν η λίρα υποχωρήσει μεταξύ 6,5 και 7,3 ανά δολ. έως τις 7 Αυγούστου – δυνητικά οδηγώντας το νόμισμα χαμηλότερο από το ιστορικό χαμηλό του 7,2362.
Άλλη μία συναλλαγή $250 εκατ. με τις ίδιες τιμές άσκησης, premiums και ωρίμανση προστέθηκε λίγες ώρες αργότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του DTCC.
Τα συγκεκριμένα στοιχήματα συνιστούν την έκφραση της αυξημένης ανησυχίας μεταξύ των επενδυτών για αυτό που φαίνεται να είναι μια οργανωμένη προσπάθεια των κρατικών τραπεζών να εμποδίσουν την υποτίμηση του νομίσματος στην αγορά spot.
Την ημέρα που πραγματοποιήθηκαν τα μεγάλα αυτά στοιχήματα, οι τουρκικές τράπεζες προσπάθησαν και απέτυχαν να σταματήσουν την πτώση του νομίσματος, πλημμυρίζοντας την αγορά με δολάρια, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να σταματήσουν τη μεγαλύτερη ημερήσια βουτιά της λίρας των τελευταίων πέντε μηνών.
Στο σύνολο της εβδομάδας, οι τράπεζες πούλησαν τουλάχιστον $4 δισ. για να στηρίξουν το εγχώριο νόμισμα και άλλα $500 εκατ. αυτή την εβδομάδα μέχρι την Τρίτη, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο traders με γνώση της υπόθεσης.
Οι επενδυτές αναφέρουν ότι οι παρεμβάσεις αυτές βοήθησαν να διασωθεί το νόμισμα από την κατρακύλα που γνωρίζουν οι αναδυόμενες αγορές, ωστόσο αυτός ο τρόπος άμυνας ενδεχομένως να μην είναι βιώσιμος.
Στις παρεμβάσεις αυτές υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθούν διαστρεβλώσεις στην αγορά και να τροφοδοτηθούν οικονομικές ανισορροπίες που θα επιβαρύνουν σε μακροπρόθεσμο επίπεδο το νόμισμα εάν υπάρξει υπερβολική νομισματική χαλάρωση.
«Όσο περισσότερο οι φορείς πολιτικής παρεμβαίνουν για την ενίσχυση της λίρας, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος μιας απότομης προσαρμογής» σχολιάζει ο Jason Tuvey, οικονομολόγος της Capital Economics στο Λονδίνο. Ο ίδιος βλέπει υποχώρηση της λίρας σε ποσοστό περίπου 20% αυτό το έτος.
«Υπάρχουν ήδη σημάδια ότι η ισχυρή ανάκαμψη της Τουρκίας τον τελευταίο χρόνο τροφοδοτεί μια νέα επιδείνωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».
Οι μειώσεις των τουρκικών επιτοκίων κατά 1.250 μονάδες βάσης συνολικά από τον περασμένο Ιούλιο έχουν οδηγήσει το βασικό επιτόκιο κάτω από τον πληθωρισμό, στρέφοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε λογαριασμούς καταθέσεων στο δολάριο και προκαλώντας κεφαλαιακές εκροές από ξένους επενδυτές.
Ωστόσο, ενθαρρυμένη από την πρόσφατη σταθερότητα του νομίσματος και την επιβράδυνση του πληθωρισμού, η κεντρική τράπεζα φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις περικοπές των επιτοκίων -αν και με βραδύτερο ρυθμό- και να δρομολογήσει πολιτικές τόνωσης που χρειάζεται ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να τονώσει την οικονομία.
Αυτή την ώρα το δολάριο κερδίζει 0,35% έναντι του τουρκικού νομίσματος στο 6,0571.
Πηγή: Capital