Όταν ένας οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε στους δημοσιογράφους το 2011 πως ανέμενε η Ελλάδα να αντλήσει έως και 50 δισ. ευρώ από την πώληση περιουσιακών στοιχείων μέχρι το 2015, η εγχώρια οργή ήταν τόσο έντονη που η τρόικα δεν πραγματοποίησε ποτέ ξανά συνέντευξη Τύπου στη χώρα.
Τώρα, επισημαίνει το Bloomberg, με την Ελλάδα να έχει εξέλθει από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, οι συζητήσεις περί πώλησης περιουσιακών στοιχείων δεν είναι πλέον ταμπού, και η χώρα υπόσχεται να ολοκληρώσει όλα τα προτεινόμενα projects ιδιωτικοποιήσεων.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε χρονοτριβούσε στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, τώρα επιχειρεί να “εντείνει τις προσπάθειες”, είπε στις 10 Αυγούστου ο πρόεδρος του Enterprise Greece, Γρηγόρης Στεργιούλης.
Αν και η προθυμία να προχωρήσουν οι πωλήσεις παγίων είναι ενθαρρυντική, το ιστορικό της κυβέρνησης ενδεχομένως να δικαιολογεί το σκεπτικισμό ορισμένων επενδυτών.
Η Ελλάδα δεν πλησίασε ποτέ το στόχο των 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, καθώς τα έσοδα από 38 πωλήσεις από το 2011 έως το 2017 ανήλθαν σε μόλις 4,7 δισ. ευρώ σε μετρητά, με επιπλέον 7,8 δισ. ευρώ σε συνολικές δεσμευτικές προσφορές, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Ακόμη χειρότερα, ορισμένα projects που βρίσκονται στο πρόγραμμα χαρακτηρίζονται ως «τα πιο δύσκολα».
Ωστόσο, η Ελλάδα μπορεί να “πιστωθεί” κάποια επιτυχία στην πώληση περιουσιακών στοιχείων φέτος και η κυβέρνηση επιδιώκει να συγκεντρώσει έσοδα 2,7 δισ. ευρώ το 2018, με ορισμένα μεγάλα projects να τείνουν προς την ολοκλήρωση.