Σημάδια “ζωής” εμφανίζει ένα μικρό τμήμα της ελληνικής αγοράς ομολόγων, καθώς οι τράπεζες της χώρας οδηγούνται σε ανάκαμψη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα καλυμμένα ομόλογα που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες, έχουν ξεπεράσει το δείκτη αναφοράς του Bloomberg Barclays (σε ευρώ) για τα ομόλογα φέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις αρχές του μήνα, η Fitch αναβάθμισε την αξιολόγηση της χώρας κατά μία βαθμίδα σε ΒΒ-, λόγω της «βιωσιμότητας του χρέους», επισημαίνοντας ότι η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο αυξάνεται.

Σύμφωνα με τον Michael Weigerding, αναλυτή της Commerzbank, μπορεί να ακολουθήσουν αναβαθμίσεις των ελληνικών καλυμμένων ομολόγων, τα οποία υποστηρίζονται από assets που περιλαμβάνουν στεγαστικά δάνεια και θεωρούνται χαμηλού ρίσκου.

Ενδεχόμενη αναβάθμιση σε άλλη επενδυτική βαθμίδα, θα τα καθιστούσε επιλέξιμα ώστε να συμπεριληφθούν σε δείκτες ομολόγων υψηλής ποιότητας, ως εκ τούτου αυξάνοντας τη ζήτηση από μια ευρύτερη βάση επενδυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank, “θα μπορούσαν να επωφεληθούν από επενδυτές που θα μπορούν να επενδύσουν μόνο σε ομόλογα με επενδυτική βαθμίδα”.

Ο Βασίλης Κότσιρας, στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, τόνισε ότι “εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στο να δεχθούμε και άλλη αναβάθμιση. Αυτό θα καθιστούσε –ενδεχομένως- τα καλυμμένα μας ομόλογα επιλέξιμα για τον δείκτη Iboxx”.

Από την πλευρά του ο Νώνας Νικολαΐδης της Moody’s Investors Service, τόνισε ότι “πολλά πράγματα θα διαδραματιστούν τους επόμενους μήνες”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα χρειαστεί κάποιος καιρός μέχρι να δούμε πώς θα κατορθώσει η κυβέρνηση να διαχειριστεί τα οικονομικά της χωρίς πρόγραμμα στήριξης, και εάν θα έχουμε πιθανές πολιτικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητα της κυβέρνησης να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ενώ τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα επανέρχονται στο ραντάρ των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων επενδυτών που μπορούν μόνο να διαθέσουν κεφάλαια σε χαμηλότερου κινδύνου assets, οι τράπεζες είναι απίθανο να αρχίσουν να εκδίδουν σύντομα μη εξασφαλισμένα ομόλογα.

«Νομίζω πως το λογικό θα ήταν να δούμε μια επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με ένα 10ετες για παράδειγμα ομόλογα, και να ακολουθήσει η έκδοση ομολόγων από τις τράπεζες, πιθανώς πρώτα εξασφαλισμένων ομολόγων και στη συνέχεια μη εξασφαλισμένων», ανέφερε ο Δημήτρης Νικολός, επικεφαλής investor relations στην Eurobank Ergasias.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης