Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας έχει εισέλθει σε μια επικίνδυνη νέα φάση. Οι δασμοί έχουν πληθύνει ενώ επικρέμανται κι άλλοι. Μια γρήγορη λύση είναι ακόμη εφικτή, με τον Πρόεδρο Donald Trump και τον Πρόεδρο Xi Jinping να συναντώνται στη σύνοδο της G20 τον επόμενο μήνα. Σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, το πιο πιθανό σενάριο είναι πως ο εμπορικός πόλεμος θα είναι παρατεταμένος, άτακτος και δαπανηρός.

Οι οικονομολόγοι του Bloomberg Dan Hanson και Tom Orlik “χαρτογράφησαν” τρία σενάρια. Το βασικό τους συμπέρασμα είναι πως εάν οι δασμοί εξαπλωθούν στο σύνολο των εμπορικών συναλλαγών ΗΠΑ-Κίνας και οι αγορές αντιδράσουν με “βουτιά”, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα δεχτεί ένα πλήγμα 600 δισ. δολαρίων το 2021 (συρρίκνωση κατά 0,6%), το έτος της μέγιστης επίδρασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Μαΐου οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς που επιβάλλουν σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών αξίας 250 δισ. δολαρίων στο 25%. Τα αντίποινα ήρθαν γρήγορα με την Κίνα να αυξάνει τους δασμούς σε βάρος συγκεκριμένων αμερικανικών προϊόντων σε εύρος που κυμάνθηκε από 5% έως 25%.

Σε διάστημα δύο ετών, το μοντέλο του Bloomberg Economics υποδηλώνει ότι η οικονομική παραγωγή της Κίνας και των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 0,5% και κατά 0,2% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το σενάριο αποφυγής του εμπορικού πολέμου. Η παγκόσμια παραγωγή θα χάσει επίσης μια μονάδα.

Εάν οι ΗΠΑ κάνουν πράξη την απειλή τους να αυξήσουν στο 25% τους δασμούς για όλα τα κινεζικά αγαθά, σε μια κίνηση που θα προκαλέσει σίγουρα την αντίδραση της Κίνας, το μοντέλο του Bloomberg δείχνει προς συρρίκνωση 0,8%, 0,5% και 0,5% για τα ΑΕΠ της Κίνας, των ΗΠΑ και του κόσμου στα μέσα του 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν κόντρα στις προσδοκίες των επενδυτών, δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία και μεγαθήρια όπως η Apple αρχίσουν να πλήττονται από τους δασμούς, τότε στο εφιαλτικό σενάριο των Hanson και Orlik προστίθεται και μια πτώση 10% της αγοράς μετοχών.

Στην περίπτωση αυτή εκτιμούν πως η οικονομία της Κίνας θα χάσει 0,9%, των ΗΠΑ 0,7%, ενώ η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,6% στα μέσα του 2021. Σε μια τέτοια κατάσταση, η πτώση της αγοράς μετοχών επιδρά ως επιπλέον αποτρεπτικός παράγοντας για την κατανάλωση και τις επενδύσεις, επιδεινώνοντας τον αντίκτυπο.

Οι επιπτώσεις από οποιοδήποτε από τα παραπάνω σενάρια θα εξαπλωθούν πέρα από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Χρησιμοποιώντας στοιχεία του ΟΟΣΑ, η οικονομολόγος του Bloomberg Maeva Cousin εξέτασε ποιες χώρες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάλυσή της δείχνει ότι οι μεγαλύτεροι χαμένοι από μια μείωση των εξαγωγών της Κίνας προς τις ΗΠΑ θα ήταν η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα και η Μαλαισία. Το 1,6% περίπου της παραγωγής της Ταϊβάν είναι συνδεδεμένο με τις κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, με τους υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά είδη να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο. Αντιστρέφοντας τη ροή του εμπορίου, οι πιο εξαρτημένες χώρες από τις εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα, είναι ο Καναδάς και το Μεξικό.

Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα επηρέαζε τις συναλλαγματικές αγορές μέσα από πολλά κανάλια: αλλάζοντας τις εμπορικές ροές, καθώς και τις προσδοκίες για την ανάπτυξη και τη νομισματική πολιτική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης