«Κούρεμα» στο ελληνικό δημόσιο χρέος το οποίο θα ανέρχεται σε πάνω από 100 δισ. ευρώ υπονοεί ότι θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΔΝΤ, η «Bild».

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της έντυπης έκδοσης της μεγαλύτερης γερμανικής εφημερίδας, υπάρχει πιθανότητα αυτή η άφεση χρέους να ανέρχεται μάλιστα σε τριψήφιο νούμερο δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ σημειώνει ότι το γεγονός αυτό προκαλεί αναστάτωση στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Για αυτόν τον λόγο, στη χθεσινή ημερήσια διάταξη θεμάτων που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της Επιτροπής Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου έχει προστεθεί και το συγκεκριμένο ζήτημα, σημειώνεται από την «Bild».

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι σε τέσσερις μήνες περατώνεται το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας και έτσι θα τελειώσει η διαδικασία τακτικών εμβασμάτων προς την Αθήνα, αλλά και οι αυστηροί έλεγχοι των ελληνικών δημοσιονομικών.

Όπως επισημαίνεται, και η γερμανική κυβέρνηση θέλει να απαλλαγεί επιτέλους από τις διαρκείς, επίπονες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει και θέλει να σταθεί πλέον στα πόδια της στηριζόμενη σε ίδιες δυνάμεις.

Ωστόσο, το πρόβλημα – σύμφωνα με το δημοσίευμα – έγκειται στην κατάσταση του δημοσίου χρέους της χώρας, καθώς το ύψος του εξακολουθεί να ανέρχεται σε σχεδόν 330 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς σημαντική μείωση από την έναρξη της κρίσης.

Για αυτόν τον λόγο είναι γνωστό σε όλους ότι οι Έλληνες χρειάζονται μία μεγάλη άφεση χρέους – επισημαίνεται.

Επίσης, επισημαίνεται ότι το δίλημμα ενώπιον του οποίου βρίσκεται η γερμανική πλευρά είναι ότι η καγκελάριος Merkel και ο πρώην ομοσπονδιακός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schäuble, είχαν υποσχεθεί προ τριετίας στη γερμανική βουλή τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με την ιδιότητά του ως ενός ιδιαίτερα αυστηρού ελεγκτή.

Ωστόσο, λίγο πριν από την εκπνοή του προγράμματος, το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του, καθώς η προϋπόθεση για εκείνο είναι μία νέα, τεράστια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το δημοσίευμα καταλήγει με την παράθεση της, προειδοποιητικού χαρακτήρα, δήλωσης του αρμοδίου για θέματα προϋπολογισμού του γερμανικού Φιλελεύθερου Κόμματος (FDP), Otto Fricke, o οποίος τονίζει ότι:

«Θέλουμε μεν να έχουμε την περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ ως καταρτισμένου επόπτη της Ελλάδας, αλλά όχι έναντι ενός τέτοιου τιμήματος».