Οι κίνδυνοι από τις κινήσεις της “ριζοσπαστικής” κυβέρνησης της Ιταλίας στο δημοσιονομικό πεδίο, που εγκυμονούν κινδύνους νέας κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, μαζί με την ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας και την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου ρίχνουν σκιά στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, παρά τις καλές επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας, εκτιμά, σε σημείωμά της, η γερμανική επενδυτική τράπεζα Berenberg.

Όπως σημειώνει σε σημείωμά της, το οποίο υπογράφει ο δρ. Holger Schmieding, τα καλά νέα είναι ότι η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να κινείται δυναμικά αναπτυξιακά, με αύξηση στη ζήτηση και στην απασχόληση, με ταυτόχρονη ήπια άνοδο του πληθωρισμού.

Η δε διακηρυγμένη πρόθεση της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed) για αύξηση επιτοκίων και εντός του 2019, σύμφωνα με την Berenberg, δεν απειλεί τις προοπτικές αυτής της ανάπτυξης.

Όσον αφορά στην αύξηση της απόδοσης των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων (Treasuries), η Berenberg εκτιμά ότι αποτελούν πολύ περισσότερα σύμπτωμα της ανάπτυξης παρά μια απειλή ή “φρένο” για την οικονομία των ΗΠΑ.

Όσον αφορά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι το βασικό σενάριο είναι η σύναψη μιας συμφωνίας για ένα – τουλάχιστον κατά το ήμισυ – “μαλακό” Brexit, δεδομένης και της “επιβίωσης” της Τερέζα Μέι στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Η δε κρίση σε αναδυόμενες οικονομίες, όπως εκείνες της Τουρκίας και της Αργεντινής, μολονότι κάθε άλλο παρά έχει περάσει, δεν έχει εξαπλωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποτελέσει κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο ιταλικός κίνδυνος βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάλυσης της Berenberg, καθώς, όπως αναφέρει, είναι μεγαλύτερος σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Έχοντας παρουσιάσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο “τεστάρει” τα όρια της υπομονής των αγορών, η συμμαχική κυβέρνηση λαϊκιστών – ακροδεξιάς μετατρέπεται στον χειρότερο εχθρό του εαυτού της.

Αντί να προσπαθεί να κατευνάσει τους φόβους των νευρικών επενδυτών, οι ηγέτες Πέντε Αστέρων και Λέγκας αναφέρουν επιδεικτικά ότι δεν τους ενδιαφέρει το spread του ιταλικού ομολόγου, ακόμη και αν αγγίξει τις 400 μονάδες.

Ο “θόρυβος” από πλευράς Ιταλίας δεν πρόκειται να σταματήσει σύντομα, εκτιμά η επενδυτική τράπεζα, ενώ οι πιθανότητες για ένα νέο ξέσπασμα κρίσης χρέους, πραγματικής και όχι ρητορικής, έχουν αυξηθεί.

Η ιταλική οικονομία είναι 10 φορές μεγαλύτερη της ελληνικής και, ενώ κατά τη σύγκρουση της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές το καλοκαίρι του 2015, η ευρύτερη Ευρωζώνη δεν είχε σχεδόν καμία επίπτωση, μια ιταλική κρίση θα έπληττε σφόδρα το σύνολο της ζώνης του ευρώ για ένα διάστημα.

Πάντως, η Ευρωζώνη έχει πλέον τα εργαλεία να περιορίσει την κρίση, έστω και μετά από ένα πρώτο σοκ, εκτιμά η Berenberg, προσθέτοντας ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας δεν φαίνεται να βαδίζει προς το τέλος του, καθώς και ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα συμπιέσει το διαθέσιμο εισόδημα στην Ευρωζώνη κατά περίπου 0,3%, λόγω αύξησης των τιμών των καταναλωτικών αγαθών.

Η αμερικανική οικονομία, προστατευμένη από την απορρύθμιση και τη φολορογική μεταρρύθμιση Τραμπ, δεν αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις εμπορικές εντάσεις και τον ιταλικό κίνδυνο, καταλήγει η Berenberg, σημειώνοντας ότι η απόκλιση των ρυθμών ανάπτυξης μεταξύ των δύο ακτών του Ατλαντικού αναμένεται να παραμείνει ευρεία.