Οι μεταρρυθμίσεις βγαίνουν σε καλό, υπογραμμίζει η Berenberg, εξετάζοντας τις δημοσιονομικές εξελίξεις στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Όπως σημειώνει, η γλυκιά γεύση της επιτυχίας είναι ξεκάθαρη στην περίπτωση της Πορτογαλίας, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της χώρας έχουν υποχωρήσει κάτω από τα ιταλικά yields, κάνοντας την Πορτογαλία το top επενδυτικό pick της Berenberg.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με την τράπεζα, είναι μία χώρα η οποία είναι ακόμη αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα μετά και την καταστροφή της εμπιστοσύνης που προκάλεσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Όπως σημειώνει η Berenberg, ο χρόνος γιατρεύει πολλές πληγές:

Οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να θέσουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στον σωστό δρόμο.

Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων για την Ισπανία και την Πορτογαλία υποδεικνύουν την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι περισσότερες χώρες της ευρωπεριφέρειας από το ξέσπασμα της κρίσης της Ευρωζώνης πριν από έξι χρόνια.

Η Ελλάδα συνεχίζει να αγωνίζεται:

Αν και η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι, ο ρυθμός παραμένει πιο «χλιαρός» από ό,τι θα έπρεπε.

Υπό την εποπτεία των πιστωτών, η Ελλάδα εφάρμοσε σοβαρές μεταρρυθμίσεις και «νοικοκύρεψε» τον προϋπολογισμό της.

Όμως, από τότε που ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατέστρεψε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη μάταιη αντιπαράθεσή του με τους πιστωτές στις αρχές του 2015, οι επενδυτές έχουν επιστρέψει πολύ διστακτικά, τονίζει η Berenberg.

Ευτυχώς, η πολιτική κατάσταση φαίνεται πολλά υποσχόμενη. Μετά τη σχεδόν χειρότερη δυνατή κυβέρνηση το 2015, οι πιθανότητες είναι ότι είτε ο ταπεινωμένος Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει πρωθυπουργός μετά τις επόμενες εκλογές, είτε -το πιo πιθανό- θα αντικατασταθεί από την ισχυρά υπέρ των μεταρρυθμίσεων συντηρητική αντιπολίτευση.

Η Ιταλία έχει μετατραπεί σε κορυφαία ανησυχία στην Ευρώπη:

Ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ φαίνεται πολύ χαμηλός, καθώς ακόμη και τα ριζοσπαστικά κόμματα απομακρύνονται από μια ιδέα που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει δραστικά τη χώρα.

Ωστόσο, καθώς η μεταρρυθμιστική κίνηση του 2011-2017 έχει σταματήσει πρόωρα, η Ιταλία παραμένει μια χώρα που ακόμη χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και η οποία είναι αντιμέτωπη με σοβαρή πολιτική αβεβαιότητα.

Ο κίνδυνος είναι ότι μια νέα κυβέρνηση που κυριαρχείται από ριζοσπαστικά κόμματα θα μπορούσε να αναστρέψει κάποιες μεταρρυθμίσεις και να εγκαταλείψει τη δημοσιονομική πρόοδο. Σε μια οικονομική ανάκαμψη, αυτό μπορεί να μην έχει μεγάλη σημασία.

Αλλά κάποια στιγμή στο μέλλον, ίσως μετά από μια πιθανή παγκόσμια κάμψη, για παράδειγμα, το 2021, η Ιταλία μπορεί να βρεθεί ευάλωτη σε μια νέα κρίση, αν απομακρυνθεί πάρα πολύ από το σωστό μονοπάτι.

Έτσι, η Berenberg συνεχίζει να προτιμά τα πορτογαλικά έναντι ιταλικών ομολόγων.