Κανένα πρόσθετο σχόλιο σχετικά με το επίπεδο των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών και τις σχετικές προειδοποιήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη περί ενδεχόμενης νέας ανακεφαλαιοποίησης, δεν θέλησε να κάνει ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον. 

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις Δραγασάκη και να εκτιμήσει τους ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να ενέχει για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας μία νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο Τζέρι Ράις παρέπεμψε στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει το ΔΝΤ πριν λίγες ημέρες, στις 25 Ιανουαρίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του κλιμακίου του στην Αθήνα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υπενθύμισε, «βρισκόμαστε σε φάση μεταμνημονιακής εποπτείας (Post-Program Monitoring), δεν υπάρχει σε ισχύ κάποιο οικονομικό πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα από το 2014. Επισκεπτόμαστε τη χώρα σε τακτά χρονικά διαστήματα και έχουμε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές. Μία τέτοια επίσκεψη πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με επικεφαλής του κλιμακίου τον Πίτερ Ντολμάν».

Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, αρχές Μαρτίου το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει και θα συζητήσει τα ευρήματα της επίσκεψης αυτής και κατόπιν θα εκδώσει την έκθεσή του για την Ελλάδα (staff report). “Επομένως δεν έχω κάτι να προσθέσω στην ανακοίνωση που έχει εκδοθεί”. 

Διαβάζοντας αποσπάσματα από τη Δήλωση Συμπερασμάτων του Προσωπικού του ΔΝΤ στο πλαίσιο της Πρώτης Αποστολής Μετα-Προγραμματικής Παρακολούθησης, ο εκπρόσωπος του Ταμείου αναφέρθηκε στις προβλέψεις για επιτάχυνση της ανάπτυξης φέτος αλλά και στους δημοσιονομικούς κινδύνους για τη χώρα και την ένταση των καθοδικών κινδύνων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα για τις ελληνικές τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια ο Τζέρι Ράις περιορίστηκε στο να αναφερθεί στο συγκεκριμένο απόσπασμα:

«Η επαναφορά του τονωτικού ως προς την ανάπτυξη τραπεζικού δανεισμού θα χρειαστεί άμεσες, ολοκληρωμένες και καλά οργανωμένες δράσεις για να βοηθήσει την εξυγίανση των ισολογισμών. Χρειάζονται συντονισμένα βήματα από βασικούς φορείς για την υποστήριξη της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης