Ένας συνδυασμός των προγραμμάτων «Αλλάζω συσκευή» και «Εξοικονομώ» επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να καλύψει την «αστοχία» του να μην προβλέψει μέχρι τώρα την επιδότηση εγκατάστασης, συντήρησης ή αλλαγής ηλιακών θερμοσιφώνων. Την στιγμή μάλιστα που επιδότησε την αλλαγή… καταψύκτη.

Το πρόγραμμα αυτό όμως φαίνεται ότι θα καθυστερήσει και οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αρχίσει να «τρέχει» από τον Απρίλιο του 2023, παρά το γεγονός ότι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ότι δεν πρέπει να χαθούν οι χειμερινοί μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα το μέσο κόστος αγοράς τους κυμαίνεται στα 800 – 1.000 ευρώ, ενώ ετήσια μια 4μελής οικογένεια θα εξοικονομήσει το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η επιδότηση μπορεί να κυμανθεί από 300 έως 600 ευρώ ανά εγκατάσταση.

Περισσότερα από 3,5 εκατ. νοικοκυριά στη χώρα δεν έχουν ηλιακούς θερμοσίφωνες, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί ρεύματος να εκτοξεύονται.

Από πλευράς κλιματικής αλλαγής, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας είναι πολύ πιο χρήσιμος από ένα 30 φορές πιο ακριβό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικά ένας ηλιακός θερμοσίφωνας με χωρητικότητα δεξαμενής 160Lt (μια τυπική τιμή είναι τα 40Lt ανά άτομο) και διπλής ενέργειας (έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει και με ηλεκτρικό ρεύμα) κοστίζει 849 ευρώ. Το κόστος μπορεί να φτάσει και τα 2.299 ευρώ αλλά με πολύ περισσότερα χαρακτηριστικά, ενώ μπορούν να καλυφθούν ανάγκες μέχρι και 8 ατόμων. Δηλαδή χωρητικότητας 300 Lt και τριπλής ενέργειας λέβητα.

Σημειώνεται ότι η τριπλή ενέργεια χρησιμοποιεί είτε την ηλιακή είτε την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και εκείνη που προέρχεται από την κεντρική θέρμανση του σπιτιού, μέσω μιας «σερπαντίνας» που εισέρχεται στο boiler και ζεσταίνει το νερό. Λόγω της πολυπλοκότητας των σωληνώσεων, οι συγκεκριμένοι έχουν μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης-συντήρησης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στον Ελεύθερο Τύπο ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, «ένα πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων θα βοηθήσει εκατομμύρια νοικοκυριά και παράλληλα θα ανοίξει πολλές θέσεις εργασίας καθώς είναι προϊόντα δικής μας παραγωγής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξήγησε ο κ. Μανιάτης, «από πλευράς εκπομπών αερίων ρύπων ένας ηλιακός θερμοσίφωνας εξοικονομεί κάθε χρόνο 1.700 κιλά διοξειδίου του άνθρακα και κοστίζει κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ, ενώ ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το οποίο κοστίζει 25.000 – 30.000 ευρώ και το επιδοτούμε με αρκετές χιλιάδες ευρώ, εξοικονομεί μόνο 1.400 κιλά διοξειδίου του άνθρακα το έτος.

Από πλευράς κλιματικής αλλαγής, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας είναι πολύ πιο χρήσιμος από ένα 30 φορές πιο ακριβό ηλεκτρικό αυτοκίνητο», κατέληξε.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης