Εντολή στους οίκους BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και J.P. Morgan έδωσε ο ΟΔΔΗΧ να τρέξουν τη διαδικασία επανέκδοσης του 7ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020, με το βιβλίο προσφορών να αναμένεται να ανοίξει αύριο Τετάρτη.
Σημειώνεται πως ο τίτλος έχει λήξη τον Απρίλιο του 2027 και είχε εκδοθεί με κουπόνι 2% και απόδοση 2,013%.
Η κίνηση αυτή του ΟΔΔΗΧ γίνεται μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P μία βαθμίδα κάτω από το investment grade και αποτελεί μέρος της στρατηγικής για συνεχή παρουσία της χώρας στις αγορές ως κανονικός εκδότης.
Τα νέα των τελευταίων 24ώρων, εξάλλου, είναι αρκετά θετικά. Μετά το χαμηλότερο έλλειμμα που ανακοίνωσε η Eurostat κατά περίπου 2% του ΑΕΠ για το 2021, η ελληνική οικονομία γνωρίζει τη δεύτερη συνεχή αναβάθμιση φέτος. Πριν από τον S&P είχε προηγηθεί τον Μάρτιο εκείνη του οίκου αξιολόγησης DBRS Morningstar σε «BB high».
Η Moody’s, η οποία είχε «ραντεβού» με την Ελλάδα, δεν είχε προβεί σε καμία ανακοίνωση, αφήνοντας για αργότερα την αξιολόγηση. Να σημειωθεί ότι ο οίκος Moody’s υπολείπεται κατά δύο βαθμίδες στην αξιολόγησή της από εκείνη του οίκου Fitch. Εκείνος είχε αναβαθμίσει τον Ιανουάριο την Ελλάδα σε θετικές προοπτικές («ΒΒ»).
Το καλάθι θετικών νέων έλυσε τα χέρια στον ΟΔΔΗΧ προκειμένου να ενισχύσει τα ταμεία της χώρας με μια νέα έξοδο στις αγορές, την οποία έχει παγώσει λόγω των γενικότερων υψηλών αποδόσεων στα ομόλογα. Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, η Ελλάδα είχε σχεδιάσει να εκδώσει τίτλους αξίας 12 δισ. ευρώ το 2022. Οι αναλυτές της JP Morgan δίνουν μία πιθανότητα η Ελλάδα να βγει στις αγορές με έκδοση πενταετούς είτε επταετούς ομολόγου.
Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά θα κινηθούν χαμηλότερα σε σχέση με την τρέχουσα διαφορά των 201 μονάδων.
Αυτό που, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζουν οι ξένοι οίκοι είναι πως η Ελλάδα «οικοδόμησε» ένα ισχυρό ταμειακό μαξιλάρι με βασική πηγή τον φθηνό περσινό δανεισμό. Το εν λόγω δίχτυ ασφαλείας ανέρχεται σήμερα στα 40 δισ. ευρώ. Από το οικονομικό επιτελείο στέλνεται σήμα ασφάλειας, καθότι η Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη ακόμα και στο υποθετικό και όχι βασικό σενάριο όπου η χώρα δεν βγει καθόλου στις αγορές έως το τέλος του έτους.
Οι κινήσεις του ΟΔΔΗΧ είναι προσεκτικές, αφού το ελληνικό κόστος δανεισμού είχε αρχίσει να αυξάνεται από τον Οκτώβριο του 2021. Τότε, ο δεκαετής τίτλος είχε ανέλθει στο 1,338%, από το επίπεδο του 0,847 τον Σεπτέμβριο του 2021. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η απόδοση είναι κοντά το 2,5%.