Με σχετικό σκεπτικισμό υποδέχθηκε το Παρίσι τη χθεσινή νομοθετική πρόταση της Ευρωπαΐκής Επιτροπής από τις Βρυξέλλες για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ χαιρέτισε το γεγονός ότι εφεξής τα κράτη μέλη θα έχουν κάποια αυξημένα περιθώρια κινήσεων στα δημόσια οικονομικά τους και στη διαμόρφωση των δημοσιονομικών στρατηγικών τους, πλην όμως άφησε να εννοηθεί πως η Γαλλία δεν συναινεί στη θέσπιση ενιαίων κανόνων αυτόματης μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη, όπως επισημαίνει ο γαλλικός Τύπος, με σκεπτικισμό αντιμετώπισε την πρόταση της Επιτροπής και το Βερολίνο, αλλά με εντελώς διαφορετική αντίληψη.

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, του κόμματος των Φιλελευθέρων, δήλωσε πως «η Γερμανία δεν μπορεί να δεχθεί προτάσεις που ισοδυναμούν με αποδυνάμωση του συμφώνου σταθερότητας».

Η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Échos εκτιμά πως η Γαλλία θα προτιμούσε να κλείσει το θέμα στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, όχι τώρα, που ασκεί την προεδρία στην ΕΕ η Σουηδία, αλλά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, που αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ η Ισπανία και η υπουργός της Νάντια Καλβίνο, πρώην ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής, «γνωρίζει πολύ καλά το θέμα και έχει συμβάλει στον προβληματισμό σχετικά με τους νέους κανόνες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης