Επιπλέον ελληνικά ομόλογα ύψους 10-15 δισ. ευρώ θα είναι σε θέση να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τη επέκταση του προγράμματος πανδημίας PEPP που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Με την εξέλιξη αυτή καλύπτεται σχεδόν το σύνολο των δανειακών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου για το 2022.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, προβλέποντας ότι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα είναι πιο βραδεία, απ΄ ό,τι εκτιμούσε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποφάσισε ν΄ αυξήσει τη “δύναμη πυρός” των μέτρων που εφαρμόζει προκειμένου να διαμορφώσει ακόμη πιο ευνοϊκές για την ανάπτυξη νομισματικές συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό αυξάνει κατά 500 δισ. ευρώ το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας (ΡΕΡΡ), στα 1,85 τρισ. ευρώ, επεκτείνοντας παράλληλα τον ορίζοντα εφαρμογής του έως τον Μάρτιο του 2022 (από τον Ιούνιο του 2021 που έληγε αρχικώς).

Σημειώνεται ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, στο οποίο ακολουθούνται πιο ευέλικτοι κανόνες σε σχέση με τα υπόλοιπα, η ΕΚΤ είχε αγοράσει ομόλογα αξίας 651,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,3 δισ. ευρώ ήταν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

Μετά την επέκταση του προγράμματος στα 1,85 τρισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των ομολόγων υπερεθνικών οργανισμών που μετέχουν στο πρόγραμμα), η ΕΚΤ θα μπορεί σύμφωνα με την ποσόστωση της Ελλάδος (2,4715%) να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους έως και 40 δισ. ευρώ έως το τέλος του προγράμματος. Σημειώνεται ότι από το σύνολο του δημοσίου Χρέους (364,8 δισ. ευρώ) τα ομόλογα που είναι διαπραγματεύσιμα στην αγορά ανέρχονται σε περίπου 64,5 δισ. ευρώ το 2020 και θα φθάσουν τα 74 δισ. ευρώ το 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε επίσης να διατηρήσει τα επιτόκια στα ίδια ή ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για όσο διάστημα απαιτείται. Για την ενίσχυση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος η Κρ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι οι τράπεζες έχουν αρχίσει να περιορίζουν τις χορηγήσεις του. Παρά ταύτα αποφασίστηκε ακόμη να προσφέρει στις τράπεζες τέσσερις επιπρόσθετες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης πανδημίας (PELTRO) το 2021.

Επίσης αποφάσισε να αναβαθμίσει περαιτέρω τους όρους της τρίτης σειράς στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III). Συγκεκριμένα, παρατείνεται η περίοδος κατά την οποία θα ισχύουν πολύ πιο ευνοϊκοί όροι έως δώδεκα μήνες, έως τον Ιούνιο του 2022. Τρεις πρόσθετες πράξεις θα διεξαχθούν επίσης μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου 2021.

Τέλος, οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πρόσθετα μέτρα που αποφάσισε η ΕΚΤ αντανακλούν τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας τόσο για την ανάκαμψη της οικονομίας όσο και την εξέλιξη του πληθωρισμού. Για φέτος η ΕΚΤ είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι η το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα μειωθεί κατά 7,3% έναντι -8% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο.

Όμως για το 2021 και το 2022 προβλέπει πιο συγκρατημένη άνοδο του ΑΕΠ εκτιμώντας ότι ο ρυθμός αύξησης του θα διαμορφωθεί στο 3,9% και 4,2% (έναντι 5% και 3,2% που προέβλεπε αντιστοίχως τον Σεπτέμβριο).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης