Πολύ γόνιμη και με μεγάλη συμμετοχή νέων γεωπόνων, χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του Γεωπονικού Τμήματος, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ορεστιάδα.

Στη συνδεδεμένη ενίσχυση για το βαμβάκι και τα σιτηρά, στην επαναλειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης, τη στήριξη του εισοδήματος στα καπνά, το διπλασιασμό του προϋπολογισμού στο πρόγραμμα των βιολογικών προϊόντων για τη Θράκη, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα σχέδια βελτίωσης, το πρόγραμμα μεταποίησης στον Έβρο, αλλά και τη συνεργασία του υπουργείου με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, μίλησε ο κ. Αραχωβίτης στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μετά το πέρας της συζήτησης, θέμα της οποίας ήταν η «Οργάνωση του Αγροτικού Χώρου και η νέα κοινή Αγροτική Πολιτική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συζητήσαμε για το βαμβάκι, όπου κατεβάζοντας το πλαφόν στη συνδεδεμένη ενίσχυση, σχεδόν το σύνολο των παραγωγών πήραν και τη συνδεδεμένη. Εξετάζεται για το βαμβάκι και για τα σιτηρά το πρόγραμμα των ΠΣΕΑ, προχωράμε την κατάθεση του φακέλου για την ένταξη στο πρόγραμμα των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ)», είπε ο υπουργός.

Αναφέρθηκε στη στήριξη του εισοδήματος για τα καπνά μέσω του προγράμματος De minimis (έκτακτη οικονομική ενίσχυση). «Από την ενημέρωση που είχαμε το πρωί από τον ΕΛΓΑ, όλα τα οφειλόμενα από ζημιές που έγιναν το 2018 έχουν κι αυτά καλυφθεί. Θεωρώ ότι προχωράμε στο 2019 αφήνοντας πίσω τα προβλήματα του 2018, έχοντας δρομολογήσει τα περισσότερα κι έχοντας κλείσει τις περισσότερες πληγές», δήλωσε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «προχωράμε σε μία καλύτερη χρονιά… Είχαμε αρκετές βροχοπτώσεις και τα σιτηρά φέτος πηγαίνουν καλά, τα βαμβάκια έχουν καλή φυτρωτικότητα ελπίζουμε ότι θα είναι μία καλή χρονιά αυτή που διανύουμε για τον Έβρο».

Σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο ζάχαρης στην Ορεστιάδα και την τευτλοκαλλιέργεια στην περιοχή, ο κ. Αραχωβίτης είπε ότι «προχωράμε ομαλά». «Μετά το De minimis που δόθηκε, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που δόθηκε στους παραγωγούς, αλλά και την αυξημένη συνδεδεμένη ενίσχυση που δόθηκε πολύ νωρίς για να μπορέσει να ξεκινήσει η νέα καλλιέργεια, είχαμε τα ευχάριστα χθες το βράδυ, όπου κατατέθηκε από τον επενδυτή δεσμευτική προσφορά για την επαναλειτουργία του εργοστασίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αραχωβίτης διευκρίνισε επίσης ότι υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα με το προσωπικό. «Εκμεταλλευόμενοι την τροπολογία που περάσαμε για την απορρόφηση του προσωπικού της ζάχαρης σε άλλους φορείς του Δημοσίου, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό εργαζομένων, που δεν έχει τακτοποιηθεί ακόμα. Πιστεύω ότι με τη θέλησή τους θα έχουμε σύντομα λύση και σ’ αυτό θα διευκολύνουν τη διαδικασία και οι ίδιοι, και προχωράμε στη λειτουργία του εργοστασίου για τη νέα περίοδο».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα των βιολογικών δεν είναι επιδοματικό. «Είναι ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα, το οποίο έχει σαφέστατο σκοπό και δεν μπορεί να μπει πλαφόν ή να μπει κάποιος κόφτης, όπως ενδεχομένως είχε συζητηθεί. Αυτό που κάναμε και είναι θετικό, ήταν ότι για τη Θράκη θα διπλασιάσουμε τουλάχιστον τον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εντάξεις. Η ανακοίνωση θα γίνει αφού τελειώσει η διαδικασία των ενστάσεων και θα ξέρουμε πόσο ακριβώς χρειαζόμαστε και πόσο μπορούμε να διαθέσουμε διπλασιάζοντας τον προϋπολογισμό. Δηλαδή το ακριβές ποσό θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες».

Ο κ. Αραχωβίτης έκανε επίσης λόγο για μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στα σχέδια βελτίωσης, τονίζοντας πως και εκεί «θ’ αυξήσουμε τον προϋπολογισμό, μπορεί να είναι ενδεχομένως και πάνω απ’ το διπλάσιο, έτσι ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότερα σχέδια βελτίωσης μπορέσουμε να καλύψουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αφορμή την πρωινή επίσκεψή του σε μεταποιητική μονάδα στον Βόρειο Έβρο, ο κ. Αραχωβίτης είπε πως τα αποτελέσματα του προγράμματος της μεταποίησης (στο μέτρο 4.2) είχαμε αρκετές επενδυτικές προτάσεις για τον Έβρο, η υλοποίηση των οποίων θα δημιουργήσει πάνω από 6.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας για την περιοχή. «Ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, που εκτός του ότι βοηθάει στην εργασία, βοηθάει όλο τον πρωτογενή τομέα όταν έχουμε ισχυρή μεταποίηση».

Ανέφερε πως μετά από 19 χρόνια, θα γίνουν τώρα οι πρώτες δύο προσλήψεις κτηνιάτρων, μόνιμου προσωπικού στον νομό. «Είναι όντως υποστελεχωμένες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων. Είχαμε μόνο αποχωρήσεις, ωστόσο ξεκινάει πια και για την Ελλάδα, στη μεταμνημονιακή εποχή, μια εποχή κανονικότητας».

Αναφορικά με τη συνεργασία με τις γείτονες χώρες, Βουλγαρία και Τουρκία, είπε πως αρχή της κυβέρνησης είναι οι συνεργασίες. Εκτίμησε πως η συνεργασία με τον υπουργό Γεωργίας της Βουλγαρίας βρίσκεται σε καλό επίπεδο, ενώ έκανε λόγο για ύπαρξη κάποιων ζητημάτων «με τη γείτονα εξ ανατολών, την Τουρκία, τα οποία προσπαθούμε αφενός με τη συνεννόηση να τα λύσουμε, περισσότερο όμως με τον έλεγχο των εισροών, το τι μπαίνει στη χώρα. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος. Βέβαια, η επικοινωνία, η πληροφόρηση, το να μαθαίνουμε τι γίνεται δίπλα, αν υπάρχουν κρούσματα που μπορεί ν’ απειλούν τη χώρα, τα πληροφορούμαστε έγκαιρα κι αντιδρούμε έγκαιρα, η συνεννόηση όμως σε όλα τα επίπεδα και σ’ αυτό είναι σημαντική».

Τέλος, ο κ. Αραχωβίτης μίλησε για το έργο της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου του Ερυθροποτάμου στο Βόρειο Έβρο. «Είναι το μόνο έργο που είχαμε στο 4.3 το μέτρο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις γεωργικές υποδομές. Το μόνο έργο που είχαμε και στους τρεις νομούς της Θράκης, που πήγε πολύ καλά βαθμολογικά και εντάσσεται, θα υπογραφεί τις προσεχείς ημέρες».

Ένα έργο που όπως είπε, είναι ενδεικτικό της κατεύθυνσης του υπουργείου για τη στήριξη των υποδομών, καθώς «το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ ξεκίνησε με προϋπολογισμό 180 εκατομμύρια ευρώ, διπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό με υπερδέσμευση και με πόρους από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με εθνικούς πόρους, φτάσαμε το μέτρο στο μισό δισεκατομμύριο. Για να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότερα έργα. Ένας μεγάλος αριθμός έργων, ακόμη και έργα που δεν ήταν ο φάκελός τους τόσο πλήρης, βοηθήσαμε να καταστεί πλήρης προκειμένου να εντάξουμε έργα, να μη χάσουμε άλλο χρόνο και να μη χάσουμε άλλα χρήματα, προκειμένου να στήσουμε υποδομές στον αγροτικό τομέα και να προετοιμαστούμε και για την κλιματική αλλαγή», κατέληξε ο κ. Αραχωβίτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης