Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν την Πέμπτη έως και 8%, καθώς πιέζονται τόσο από την πλευρά της προσφοράς, όσο και από εκείνη της ζήτησης.
Πλέον, η τιμή του αμερικανικού αργού WTI έχει σημειώσει απώλειες 25% εντός της τρέχουσας εβδομάδας, θέτοντάς το σε τροχιά για το χειρότερο πενθήμερό του από τον Δεκέμβριο του 2008, καθώς και την τρίτη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση στην ιστορία.
Το WTI χάνει 2,04 δολάρια ή 6,2%, κινούμενο στα 30,95 δολάρια το βαρέλι. Εντός της συνεδρίασης η τιμή υποχώρησε έως και τα 30,02 δολάρια. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent υποχωρεί κατά 2,51 δολάρια ή 7%, στα 33,26 δολάρια το βαρέλι.
Το ξέσπασμα της επιδημίας του κοροναϊού έχει οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης αργού λόγω μείωση της διάθεσης για ταξίδια, μεταξύ άλλων. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε απαγόρευση σχεδόν του συνόλου των πτήσεων από την Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι η ζήτηση θα μειωθεί έτι περαιτέρω. Από τις αρχές του έτους, το WTI έχει σημειώσει υποχώρηση περί το 50%, καθώς η επιδημία εξελισσόταν σε παγκόσμια πανδημία.
Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βιέννη, με την αγορά να αναμένει σε γενικές γραμμές την ανακοίνωση επιπλέον περιορισμού της παραγωγής, προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές. Το καρτέλ των 14 χωρών πράγματι πρότεινε νέα περικοπή της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ωστόσο η βασική σύμμαχός του, στα πλαίσια του ευρύτερου σχήματος OPEC+, Ρωσία, αρνήθηκε την πρόταση.
Έτσι, ακόμη και οι μέχρι σήμερα περικοπές στην παραγωγή ολοκληρώνονται στις 31 Μαρτίου και πλέον κάθε χώρα θα μπορεί να παράγει όσο πετρέλαιο επιθυμεί.
Σε μια κίνηση κλιμάκωσης του πετρελαϊκού “πολέμου” με τη Μόσχα, η Σαουδική Αραβία, ηγετική δύναμη του OPEC, ανακοίνωσε δραστική μείωση των επίσημων τιμών στο πετρέλαιο που διαθέτει ως εξαγωγέας και ανακοίνωσε δραστική αύξηση της παραγωγής, οδηγώντας σε “κατάρρευση” τις διεθνείς τιμές.
Η Δευτέρα ήταν η χειρότερη ημέρα για το πετρέλαιο την τελευταία 30ετία, με πτώση που άγγιξε το 24%.
Η Saudi Aramco ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έλαβε εντολή από τη σαουδαραβική κυβέρνηση να αυξήσει την παραγωγή της από τα 12 εκατ. στα 13 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή σε επίπεδα ρεκόρ.
Το πρακτορείο Reuters ανέφερε νωρίτερα εντός της ημέρας, επικαλούμενο πηγές του, ότι μια προγραμματισμένη συνάντηση στο πλαίσιο του OPEC+ σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στις 18 Μαρτίου, στην οποία αναμενόταν να υπάρξει προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, πιθανότατα δεν πρόκειται να λάβει χώρα.