Η Thomas Cook κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αποτυγχάνοντας να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή της, πυροδοτώντας μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού περισσότερων από 600.000 πελατών που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο. Προκαλώντας αναπόφευκτους τριγμούς στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά και ανατροπές στην ελληνική.
Η έκθεση των ελληνικών επιχειρήσεων στην Thomas Cook κυμαίνεται από 250 έως 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
«Κατέρρευσε ένας γίγαντας. Έγινε σεισμός επτά ρίχτερ και τώρα περιμένουμε το τσουνάμι», ήταν τα λόγια του προέδρου της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλη Βλατάκη, λίγες ώρες μετά την είδηση της κατάρρευσης της Thomas Cook UK. Στην Κρήτη «υπάρχουν πάνω από 400.000 πακέτα» για το 2019 και περισσότεροι από 22.000 τουρίστες αυτή τη στιγμή στο νησί.
Η Κρήτη, τα Ιόνια και οι Σποράδες φαίνεται να έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση από την οικονομική κατάρρευση. Στη Ρόδο και στην Κω η Thomas Cook είχε μικρότερο μερίδιο αγοράς, με την TUI να κυριαρχεί.
Στην Κω το ποσοστό κυμαίνεται στο 20%-25%. Το «80% των ξενοδοχείων είχαν να κάνουν με την Thomas Cook», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Κρήτης Νίκος Χαλκιαδάκης. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα χρέη στα ξενοδοχεία της Κρήτης «κυμαίνονται από 80 έως 100 εκατ. ευρώ. Η τελευταία πληρωμή έγινε στις 15 Ιουλίου. Όλη η υψηλή σεζόν είναι σε εκκρεμότητα. Είναι τεράστιο το χτύπημα για τα ξενοδοχεία». Τα χρήματα όσων έχουν αναχωρήσει «πάνε στην εκκαθάριση και θα είναι αδύνατον να καταβληθούν».
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι για τη διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω της Thomas Cook τα πρώτα 15 αεροσκάφη φθάνουν ήδη σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω.
Μέσα στο επόμενο τριήμερο υπολογίζεται ότι θα επαναπατριστούν περίπου 22.000 τουρίστες. Επίσης διασφαλίστηκε η κάλυψη των εξόδων, της διαμονής και του επαναπατρισμού των τουριστών που πέταξαν μέσω της Thomas Cook, από σήμερα μέχρι και τη λήξη των διακοπών τους.
Το ερώτημα, μετά τη χρεoκοπία της Thomas Cook UK, είναι τι ακριβώς ισχύει με τις άλλες αγορές, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Σκανδιναβία, όπως επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΤΕ. Το γερμανικό παράρτημα έχει αναστείλει τις πτήσεις για δύο ημέρες, ώστε να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η τύχη των άλλων αγορών. Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να καθυστερήσει το κλείσιμο της Γερμανίας και της Σκανδιναβίας για 4-5 εβδομάδες, ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με ομαλότητα.
Mέτρα για την απορρόφηση των προβλημάτων ζητεί ο ΣΕΤΕ
«Πολύ δυσάρεστη εξέλιξη που απαιτεί τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση» χαρακτηρίζει την κατάρρευση της Thomas Cook ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Ο ΣΕΤΕ καλεί την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην ενημέρωση του τουριστικού κόσμου, για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση από σήμερα όσον αφορά την Thomas Cook UK, αλλά και για το τι ακριβώς ισχύει με τις άλλες αγορές (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σκανδιναβία).
Όπως τονίζει, η Πολιτεία «θα πρέπει να σχεδιάσει και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την απορρόφηση των προβλημάτων που θα προκύψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις».
Υπογραμμίζει παράλληλα πως ο ιδιωτικός τομέας, χρειάζεται να δείξει ψυχραιμία και κυρίως αλληλεγγύη στους χιλιάδες τουρίστες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα. «Η συμπεριφορά και ο χειρισμός των Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών προς τους ανθρώπους αυτούς, θα αποτελέσει τον καθρέφτη της εικόνας της χώρας μας ως χώρας φιλόξενης και υπεύθυνης, διεθνώς» σημειώνει, προσθέτοντας πως «ο ελληνικός τουρισμός έχει το βάθος και την ποιότητα για να ανταπεξέλθει και σε αυτή τη δυσκολία».