Ιδιαίτερα δυναμικές στις διεκδικήσεις χρηματοδοτικών μέσων αποδείχτηκαν και στη διάρκεια της κρίσης οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς στον πρώτο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου του 2016, περίπου τα μισά σχέδια και ο μισός προϋπολογισμός αφορούσαν τον κλάδο του τουρισμού, όπως επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στο 4ο συνέδριο τουρισμού, που διοργανώνουν τα πέντε διμερή επιμελητήρια στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Ξανθάκος, επισήμανε ότι από τα 570 επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκαν κατά τον πρώτο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου του 2016, τα 226 αφορούν τον κλάδο του τουρισμού και έχουν προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ.
«Επομένως, βλέπουμε ότι τα μισά σχέδια και ο μισός προϋπολογισμός αφορούν τον τουρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναλύοντας περαιτέρω τα στοιχεία, σημείωσε ότι από τα 226 σχέδια, τα 110 αφορούσαν πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα 68 μικρές, τα 36 μεσαίες και τα 12 μεγάλες επιχειρήσεις.
Στον δεύτερο κύκλο, που βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον κ. Ξανθάκο, έχουν υποβληθεί 1.000 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι 460 αφορούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.
Σε ό,τι αφορά τη δράση «Ίδρυση νέων και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης και τουρισμού» του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, ο κ.Ξανθάκος επισήμανε ότι αυτή παρουσιάζει εντυπωσιακή εικόνα.
Υπενθύμισε, ότι η δράση ξεκινήσε με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 120 εκατ. ευρώ και υποβλήθηκαν 7.300 αιτήσεις με απαιτούμενη χρηματοδότηση 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 10 φορές πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό.
«Αυτό», όπως είπε, «ανάγκασε το υπουργείο να αυξήσει τον προϋπολογισμό στα 440 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα», πρόσθεσε, «έχουν ενταχθεί 2.500 σχέδια, τα οποία έχουν απορροφήσει 409 εκατ. ευρώ δημοσία δαπάνη. Επειδή οι αιτήσεις αφορούν πολύ καλά σχέδια, θα αυξήσουμε με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ τη δράση, ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα» υπογράμμισε ο κ. Ξανθάκος. Πρόσθεσε, δε, ότι στο σύνολο των δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία” (ΕΠΑνΕΚ), στον κλάδο του τουρισμού αντιστοιχεί το 15% του προϋπολογισμού.
Πολύ περιορισμένο παραμένει το μερίδιο του τουρισμού στη συνολική κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπως προέκυψε από την εισήγηση, στο συνέδριο, της διευθύντριας εισηγμένων τίτλων του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γεωργίας Μουρλά.
«Μόνο επτά επιχειρήσεις και μόνο 1% της κεφαλαιοποίησης αφορά στον τουρισμό, κάτι που εντυπωσιάζει τους ξένους, που θέλουν να επενδύσουν στην τουριστική βιομηχανία» σημείωσε η κα Μουρλά, σύμφωνα με την οποία η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς είναι 50 δισ. ευρώ και το 64% βρίσκεται στα χέρια ξένων.
Πρόσθεσε, ότι οι επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους θα πρέπει να απευθύνονται και στις κεφαλαιαγορές για να αντλήσουν κεφάλαια, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης της εξάρτησης από τις τράπεζες για ρευστότητα, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα Roots που προετοιμάζει τις μεσαίες επιχειρήσεις για ένταξη στην εναλλακτική κεφαλαιαγορά.
«Όταν οι επιχειρηματίες ακούν χρηματιστήριο τους φαίνεται βουνό, είναι μεν μια διαδικασία που θέλει προετοιμασία αλλά το πρόγραμμα Roots βοηθά τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν κατάλληλα και να παρουσιάσουν την πρόταση τους σε επενδυτές» κατέληξε.
Το 4ο συνέδριο τουρισμού διοργανώνεται από τα πέντε διμερή επιμελητήρια (Ελληνο-αμερικανικό, ελληνο-βρετανικό, ελληνο-γαλλικό, ελληνο-γερμανικό, ελληνο-ιταλικό) και πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο “Ι.Βελλίδης” της ΔΕΘ-Helexpo AE.