Με τους Έλληνες ευρωβουλευτές και τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες συναντήθηκε στις 20 Νοεμβρίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, με σκοπό να τους ενημερώσει και να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις σε σχέση με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη και τη συναίνεσή τους. Ταυτόχρονα, άκουσε και τις δικές τους θέσεις και προτάσεις.

Τα βασικά σημεία στα οποία στάθηκε ο Υπουργός κατά τη συζήτηση ήταν η εξωτερική σύγκλιση στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η καταχρηστική χρήση του όρου «Ελληνικό Γιαούρτι» από άλλες χώρες, οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες.

Προβληματική η νέα ΚΑΠ

«Η άποψή μας», δήλωσε ο κ. Αραχωβίτης, «είναι ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε τον προϋπολογισμό, τουλάχιστον στα τρέχοντα επίπεδα, εξασφαλίζοντας νέους πόρους που θα καλύψουν το καθαρό κόστος του Brexit και τις νέες προτεραιότητες.

Επιπλέον, όπως ίσως γνωρίζετε, αυτό που είναι ιδιαίτερα φλέγον ζήτημα για την πατρίδα μας είναι η κατανομή των άμεσων ενισχύσεων μεταξύ των Κρατών-Μελών ή αλλιώς το ζήτημα της εξωτερικής σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων.

Αναμένω λοιπόν την στήριξη σας κατά τις συνεδριάσεις των Επιτροπών και της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου για μια ΚΑΠ επαρκώς χρηματοδοτούμενη που θα υπηρετήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας και την βιώσιμη παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων για τους καταναλωτές μας με σεβασμό στο περιβάλλον.»

Σε κίνδυνο το ελληνικό Γιαούρτι

Για τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, κ. Vytenis Andriukaitis, ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές ο κ. Αραχωβίτης εξηγώντας την έκταση του φαινομένου της καταχρηστικής χρήσης του από την Τσεχία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εταιρίες κολοσσούς.

Η διαδικασία της κατάρτισης τεχνικού φακέλου ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη προχωρά, προκειμένου να κατατεθεί στην Ε.Επιτροπή. Ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες αντιδράσεις όμως αν είμαστε ενωμένοι και προσηλωμένοι στο στόχο μας, νομίζω, ότι όπως και με την Φέτα, μπορούμε να είμαστε οι τελικοί νικητές.»

Εμπορικές συμφωνίες

Επίσης, διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι «παρακολουθούμε πολύ στενά τις διαπραγματεύσεις και τις εξελίξεις στο πεδίο των διεθνών συμφωνιών και ελπίζουμε ότι και με τη δική σας συνδρομή οι νέες συμφωνίες με τις χώρες της MERCOSUR και την Κίνα αλλά και η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Σιγκαπούρη όσον αφορά στην προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και δη της ναυαρχίδας αυτών της Φέτας ΠΟΠ, θα ακολουθήσουν τα τελευταία καλά παραδείγματα της Ιαπωνίας και του Μεξικού».