Του Μιχάλη Παπανίδη
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και ανατροπές εξελίσσεται σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από το Λουξεμβούργο η διαπραγμάτευση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα, που οδεύει προς μια κοινά αποδεκτή λύση.
Σε κυρίαρχο ζήτημα έχει αναδειχθεί ετούτη την ώρα ο χρόνος της επιμήκυνσης των δανείων του EFSF, που είναι κρίσιμο για την Ελληνική πλευρά.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης το άφησαν σε εκκρεμότητα λίγο πριν τις επτά το απόγευμα, για να προχωρήσουν σε άλλα θέματα. Με βάση όσα μεταδίδονται από το μικρό κράτος της Ευρωζώνης θα επανέλθουν αργότερα σήμερα το βράδυ.
Η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε εμπλοκή, καθώς όλες οι αρμόδιες πηγές προεξοφλούν ότι η συνεδρίαση θα καταλήξει σε συμφωνία και όχι σε κάποιου είδους ναυάγιο.
Η τριμερής που θα κρίνει το χρέος
Συνάντηση μεταξύ του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο περιθώριο του Eurogroup, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδεται από το Λουξεμβούργο.
Το θέμα συζήτησης είναι, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.
Το από κάθε άποψη κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τους όρους μεταμνημονιακής εποπτείας, τις αναχρηματοδοτήσεις και το «μαξιλάρι» που θα έχει στη διάθεσή της η χώρα όταν βγει στις αγορές, βρίσκεται σε εξέλιξη από τις τέσσερις το απόγευμα(ώρα Ελλάδος).
Την τελική συμφωνία προετοίμασαν το πρωί οι τεχνοκράτες του ΕWG, ενώ στη συνέχεια θα την υποβάλουν στο Εurogroup, το οποίο ξεκινάει τη συνεδρίασή του νωρίς το απόγευμα.
Χθες προηγήθηκε η διαπίστωση των θεσμών ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Τα περισσότερα από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν αποφασιστεί επί της αρχής, εκείνο που απομένει να προσδιοριστεί είναι το μέγεθος, ενώ στη συνεδρίαση του Εurogroup θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, από την οποία οι Ευρωπαίοι αναμένουν να δώσει το «πράσινο φως» πιστοποιώντας τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για τα επόμενα χρόνια. Το ΔΝΤ χαίρει μεγάλης αξιοπιστίας και οι αγορές περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την ετυμηγορία του.
Συνδέουν 4,8 δισ. ευρώ με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων
Οι πρώτες πληροφορίες που φθάνουν στην Αθήνα αναφέρουν ότι η Ευρωζώνη θα συνδέσει την καταβολή κεφαλαίων 1,2 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2022, με τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αυτό προβλέπεται στο έγγραφο, στη βάση του οποίου θα συνεδριάσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της νομισματικής ένωσης. Την τελική συμφωνία προετοίμασαν το πρωί οι τεχνοκράτες του ΕWG, ενώ στη συνέχεια θα την υποβάλουν στο Εurogroup
Σύμφωνα με το Reuters το έγγραφο, στο οποίο περιγράφεται η «Ενισχυμένη Εποπτεία» στην οποία θα υπόκειται η Ελλάδα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου, αναφέρεται ότι η Αθήνα πρέπει να δεσμευθεί για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% έως το 2022, καθώς και ότι δεν θα συγκεντρώνει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Θα πρέπει επίσης να δεσμευθεί σε δράσεις σε έξι τομείς: στον δημοσιονομικό, στον τομέα κοινωνικής πολιτικής, χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αγοράς εργασίας και προϊόντων, ιδιωτικοποιήσεων και εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.
Εάν η αξιολόγηση είναι θετική, η Ελλάδα θα λαμβάνει 1,2 δισ. ευρώ ετησίως ή 600 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο (Ιούνιο και Δεκέμβριο) από τα κέρδη, που διασφαλίζουν οι κεντρικές τράπεζες από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων.
Μοσκοβισί: Ιστορική ημέρα για Ελλάδα και Ευρώπη
Η σημερινή ημέρα θα είναι ιστορική για την Ελλάδα και την Ευρώπη, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε πως όλοι θα πρέπει να θυμούνται τις πολλές ώρες και ημέρες και το πολιτικό κεφάλαιο που ξοδεύτηκε για να διορθωθεί η κατάσταση, η οποία όπως είπε, ήταν απειλή για τη βιωσιμότητα του ευρώ.
«Για την Ελλάδα που μετά από οκτώ χρόνια δύσκολων μεταρρυθμίσεων και σκληρής προσαρμογής θα είναι σε θέση να προχωρήσει βασισμένη στα δυο της πόδια.
Θα είναι και για εμάς ιστορικό γεγονός. Θα σημαίνει ότι έχουμε αφήσει την κρίση της Ευρωζώνης πίσω μας» τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί σήμερα λύση. «Αυτό είναι το καθήκον μας» είπε.
Αναφερόμενος στην ελάφρυνση του χρέους επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση αξιόπιστη για τις αγορές. Σημείωσε δε ότι «το κλίμα είναι πολύ αισιόδοξο από όλες τις πλευρές που κάθονται στο τραπέζι».
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στο Politico o Γάλλος Επίτροπος αναγνώρισε ότι η Ελλάδα είναι ξεχωριστή περίπτωση γι αυτό και απαιτείται ενισχυμένη εποπτεία. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, θα ήταν λάθος να επιβληθεί στη χώρα ένα μεταμφιεσμένο πρόγραμμα.
Σολτς: Πιθανή σήμερα η συμφωνία για το μέλλον της Ελλάδας
Είναι πιθανό να έχουμε σήμερα συμφωνία για το μέλλον της Ελλάδας, μετά το πρόγραμμα. Αυτό επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
O κ. Σολτς απέφυγε πάντως την όποια συγκεκριμένη αναφορά για το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Λεμέρ: Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, ήρθε η ώρα να υλοποιήσουμε κι εμείς τις δικές μας δεσμεύσεις», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο.
Όπως πρόσθεσε, «πρέπει να προσπαθήσουμε και να βρούμε την καλύτερη λύση».
Αναφερόμενος στη συνάντηση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, επεσήμανε ότι για πρώτη φορά οι δύο χώρες συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρχει ένας κοινός προϋπολογισμός στην Ευρωζώνη.
Ο Ρέγκλινγκ για τον ESM
Μόλις τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα υπάρχει άλλο ενεργό πρόγραμμα για πρώτη φορά από τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), επεσήμανε ο Κλάους Ρέγλινγκ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Υπενθύμισε δε ότι μέχρι στιγμής ο ESM έχει δώσει στην Ελλάδα περισσότερα από 44 δισ. ευρώ μέσω του τρίτου προγράμματος. Αναλυτικά τα δάνεια, που έχει λάβει η χώρα μας παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση του μηχανισμού, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.