Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσαν σήμερα οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις εναντίον των ΗΠΑ, στο πλαίσιο ενός φόρουμ του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι προστατεύει τα προσωπικά συμφέροντά της, παραμελώντας τον ηγετικό ρόλο της.
Ο ΠΟΕ εξετάζει περιοδικά την εμπορική πολιτική των μελών του, όμως η συνεδρίαση που ήταν αφιερωμένη στις ΗΠΑ αποδείχτηκε ιδιαίτερα θυελλώδης καθώς άλλα μέλη κατήγγειλαν τους αμερικανικούς δασμούς καθώς και άλλα μέτρα που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Παίρνοντας πρώτος τον λόγο μετά την ομιλία του Αμερικανού εκπροσώπου, ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΠΟΕ, Ζαγνκ Σιανγκτσέν, είπε ότι οι ΗΠΑ δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους ως μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
«Ένας ηγέτης πρέπει να ενεργεί ως ηγέτης. Δεν πρέπει απλώς να βλέπει το περιορισμένο πεδίο των προσωπικών συμφερόντων του και σίγουρα δεν πρέπει να κάνει ο,τι θέλει θυσιάζοντας τους άλλους», είπε ο Ζανγκ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται έναν αξιωματούχο που παρέστη στη συνεδρίαση αυτή.
Η αμερικανική κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι ο ΠΟΕ δεν αντιμετωπίζει ικανοποιητικά την Κίνα, αφήνοντας το Πεκίνο να παρακάμπτει ατιμώρητο τους διεθνείς κανόνες που διέπουν το εμπόριο.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής Ντένις Σι, επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να ζητά μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΕ, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν αναληφθεί δράση για να αντιμετωπιστεί η Κίνα, η σημασία του ΠΟΕ θα μειώνεται διαρκώς. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο ΠΟΕ, στην ίδρυση του οποίου συνέβαλαν οι ΗΠΑ, ο ΠΟΕ τον οποίο θέλουμε, δεν είναι ο ΠΟΕ που έχουμε σήμερα», είπε, καλώντας τον Οργανισμό να παραδεχτεί ότι η στάση της Κίνα είναι «αντίθετη με τις θεμελιώδεις αρχές του».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει ορισμένες προσπάθειες των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα. Όμως ο Ευρωπαίος πρεσβευτής Μαρκ Φανχοϊκέλεν διαπίστωσε ότι «το πολυμερές εμπορικό σύστημα διέρχεται βαθιά κρίση και οι ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο για κάποιους λόγους».
Ο Καναδάς και η Ιαπωνία κατήγγειλαν επίσης τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Ο Ντένις Σι επέκρινε από την πλευρά του το σύστημα διευθέτησης των διαφορών στους κόλπους του ΠΟΕ, το οποίο χαρακτηρίζεται από ορισμένους “ανώτατο εμπορικό δικαστήριο”.
Ο Σι κατηγόρησε τους δικαστές ότι υιοθετούν μια “ακτιβιστική προσέγγιση” και ότι κακώς ασχολούνται με ζητήματα που θα έπρεπε να διευθετηθούν μέσω διαπραγματεύσεων.