Στους δρόμους αλλά χωρίς μπλόκα βγαίνουν στις 13 Δεκεμβρίου οι παραγωγοί μήλων, καστάνων, αμυγδάλων και κερασιών, που κατέγραψαν μεγάλη μείωση παραγωγής από ασθένειες και φυσικές καταστροφές.

«Αγκάθι» είναι και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που δεν αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, απ’ όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους. Τέλος διεκδικούν την επαναφορά των συνδεδεμένων ενισχύσεων που κόπηκαν πέρσι.

Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε από εκπρόσωπους Αγροτικών Συλλόγων και μεμονωμένων παραγωγών, που συμμετείχαν στη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στην Αγιά Λάρισας, με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και των Αγροτικών Συλλόγων του Δήμου Αγιάς.

Αποφάσισαν επίσης, να συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, την Κυριακή 10 Δεκέμβρη στη Λάρισα, στην οποία θα αποφασιστούν οι συντονισμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν.

Οι αγρότες της Αγιάς θα πραγματοποιήσουν επιπλέον παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, την Τρίτη 28 Νοέμβρη, ζητώντας άμεσα να αποκατασταθούν οι αδικίες και ο καθένας να πάρει αυτό που δικαιούται από τις προκαταβολές με βάση την καλλιέργεια του και την ζημιά που είχε.

Σύσκεψη για την ακαρπία στην ελιά

Σε πανελλαδική σύσκεψη – συνάντηση ελαιοπαραγωγών προκειμένου να αναδειχθούν τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν και να συντονίσουν από κοινού τις διεκδικήσεις τους, καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και η Πανελλήνια Επιτροπή Μπλόκων για την Κυριακή 26 Νοέμβρη, στη Σκάλα Αταλάντης.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας στο κάλεσμα η καλλιεργητική περίοδος που τελειώνει αποτελεί τη χειρότερη των τελευταίων ετών, τονίζοντας ότι η «ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες της χώρας μας με περίπου 6 εκατ. στρέμματα, αλλά και στο Νομό Φθιώτιδας με παραγωγή βρώσιμης ελιάς πάνω από το 50% της πανελλαδικής παραγωγής» και υπογραμμίζει ότι η φετινή ακαρπία θα επιφέρει «απώλεια εισοδήματος που μόνο για τη Φθιώτιδα υπολογίζεται σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ».