Το σύνολο του αιγυπτιακού τύπου απασχολεί η κατάρρευση της Thomas Cook, καθώς η Μεγάλη Βρετανία ανήκει – με την Γερμανία και τη Ρωσία – στις χώρες από όπου ζει περισσότερο ο τουρισμός στη Χώρα του Νείλου.
Άλλωστε, η Thomas Cook ήταν η πρώτη διεθνής τουριστική εταιρεία που άρχισε να δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο και παράλληλα αποτελούσε την σημαντικότερη εταιρεία που χρησιμοποιούσαν οι Βρετανοί για να ταξιδέψουν στην Αίγυπτο.
Οι ειδικοί στον αιγυπτιακό τουρισμό εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους από τον επιχειρηματικό σεισμό που προκαλεί το κλείσιμο της εν λόγω εταιρείας. «Θα χρειαστεί χρόνος τόσο στο επίπεδο της κυβέρνησης όσο και στις εταιρείες, για να εξετάσουμε τις επιπτώσεις αυτού του θέματος και τις πιθανές βρετανικές εταιρείες που θα αντικαταστήσουν τον Thomas Cook», τόνισε στην «Αλ Αχράμ» το Μέλος της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας Τουρισμού Νάγκι Εριάν.
Στο ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας, ο επικεφαλής του συνδικάτου τουρισμού κ. Μπάσεμ Χαλάκα υποστηρίζει ότι «η έξοδος του Thomas Cook από το χάρτη θα επηρεάσει αρνητικά την τουριστική αγορά της Αιγύπτου».
Και η εξήγηση είναι απλή:
«Η Thomas Cook ήταν σημαντικός διοργανωτής πτήσεων τσάρτερ από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Σαρμ Ελ-Σέιχ και τη Χουργκάντα, με αποτέλεσμα οι δύο αυτές πόλεις να επηρεαστούν. Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο συγκαταλέγεται στις τρεις πρώτες χώρες των οποίων οι πολίτες επισκέπτονται την Αίγυπτο, παράλληλα με τη Γερμανία και τη Ρωσία», διευκρίνισε ο Χάλακα.
Και όλα αυτά συμβαίνουν στην Αίγυπτο, ενώ στη Χώρα του Νείλου το τουριστικό κύμα από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε διπλασιαστεί το 2018 και περίπου 400.000 Βρετανοί τουρίστες επισκέπτονται την Αίγυπτο ετησίως, ενώ 41 πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιούνται στην Αίγυπτο κάθε εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την πτώχευση της Thomas Cook, ήδη ακυρώθηκαν 25.000 κρατήσεις στην Αίγυπτο που είχαν χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Απρίλιο του 2020, ενώ μόνον στο παραθεριστικό κέντρο της Χουργκάντα βρίσκονται τώρα 1.600 τουρίστες από την Thomas Cook.