Με ικανοποιητικό επενδυτικό ενδιαφέρον εξελίσσεται η πέμπτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές φέτος και την τέταρτη εν μέσω πανδημίας. Ο ΟΔΔΗΧ έχει στόχο να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που υπάρχει γύρω από τα ελληνικά ομόλογα έτσι ώστε να βελτιώσει την καμπύλη αποδόσεων αλλά και να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί για την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου.
Το αρχικό επιτόκιο της έκδοσης τοποθετήθηκε στο Mid Swap +135 μονάδες βάσης δηλαδή στο 1,27%, καθώς το mid swap για την 15ετία διαμορφώνεται σήμερα στις -0,06 μονάδες βάσης. Το ποσό που θα αντληθεί από την έκδοση ορίστηκε στα 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα βεβαίως και με τη ζήτηση που θα υπάρξει.
Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan, ενώ οι τίτλοι έχουν αξιολόγηση B1/BB-/BB/BBL από τις Moody’s, S&P, Fitch και DBRS αντίστοιχα.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το τελικό επιτόκιο μπορεί να διαμορφωθεί στο 1,15%-1,25%. Σημειώνεται πως στη δευτερογενή αγορά σήμερα η απόδοση του 15ετούς κινείται στο 1,02%, ενώ, κατά την έκδοση του περασμένου Ιανουαρίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,91% και το κουπόνι στο 1,875%.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές μία μέρα μετά την έκδοση-μαμούθ της Ε.Ε των δύο κοινωνικών ομολόγων υπό το πρόγραμμα SURE, η οποία συγκέντρωσε ζήτηση-ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ξεπερνώντας τα 233 δισ. ευρώ.
Ο ΟΔΔΗΧ ήθελε να περιμένει αυτή την έκδοση της ΕΕ και μετά να κάνει κίνηση στις αγορές, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι μέρος της χθεσινής ζήτησης για τους τίτλους της ΕΕ μπορεί να κατευθυνθεί και στην ελληνική επανέκδοση.
Η «ασφάλεια» ότι υπάρχει ένας μεγάλος αγοραστής που ονομάζεται ΕΚΤ με το πρόγραμμα PEPP, το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα (37,5 δισ. ευρώ), τα οποία και διασφαλίζουν τη χρηματοδότησή της τόσο φέτος όσο και το 2021, και η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης όπου η Ελλάδα θα είναι από τους μεγαλύτερους κερδισμένους, δημιουργούν ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας και ελκυστικότητας προς τους επενδυτές και έχουν οδηγήσει τους ελληνικούς τίτλους σε ένα ισχυρό ράλι φέτος παρά την πανδημία.
Το γεγονός ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει μέσω του PEPP συνολικά 27 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα -και σε περίπτωση που αυξηθεί σε μέγεθος και επεκταθεί χρονικά τότε θα αγοράσει ακόμη περισσότερα- σημαίνει ότι καλύπτει πλήρως τις ελληνικές εκδόσεις. Αυτό ο ΟΔΔΗΧ δεν αναμένεται να το αφήσει ανεκμετάλλευτο και έτσι θα προχωρά σε κινήσεις που βελτιώνουν την καμπύλη και τη ρευστότητα της ελληνικής αγοράς.