«Xώρο» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημιουργεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προτείνει την ανταλλαγή παλαιών ομολόγων, που είχαν προέλθει από το Psi, με νέα.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ανακοίνωσε σήμερα ότι προσκαλεί ομολογιούχους με τίτλους που λήγουν το 2023, 2024, 2025, να τους ανταλλάξουν με ομόλογα αναφοράς (7εοτύς, 15ετούς, 20ετούς διάρκειας) που λήγουν το 2027, 2033,2037 και 2042. Ως προθεσμία λήξης της προσφοράς τέθηκε η Παρασκευή 10 Δεκέμβριου 2021. Η ανταλλαγή αφορά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ.
Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει στην ουσία το μέγεθος των παραπάνω εκδόσεων, παρέχοντας έτσι την ευχέρεια στην ΕΚΤ να αγοράσει ακόμη περισσότερα ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ. Η ΕΚΤ, σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες λειτουργίας της, δεν μπορεί να κατέχει πάνω από το 50% μίας ομολογιακής έκδοσης.
Στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας ένω των 30 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ήδη να «έχει πιάσει ταβάνι» για ορισμένες εκδόσεις ομολόγων, ενώ οι αγορές κρατικού χρέους συνεχίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΔΔΗΧ, το ύψος των ομολόγων αναφοράς (η δεξαμενή δηλαδή μέσα από την οποία η ΕΚΤ μπορεί ν΄αντλεί ομόλογα) ανέρχεται σε περίπου 67 δισ. ευρώ.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 154 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 54 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,32% έναντι -0,39% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,71%. Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ, καθώς τελούσε υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στο 1,1276 δολ. από το 1,1319 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1287 δολ..