Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου κινούνται ανοδικά τη Δευτέρα, καθώς η Ρωσία δεν αυξάνει θεαματικά την προσφορά προς την “πεινασμένη ενεργειακά” ήπειρο, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.
Μολονότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε υποσχεθεί επιπλέον ποσότητες, η ρωσική Gazprom δεν “έκλεισε” επιπλέον χώρο για αποστολή αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας τον Δεκέμβριο σε σειρά δημοπρασιών τη Δευτέρα, ενώ δεν δέσμευσε και επιπλέον χώρο στις ροές των αγωγών που, διά μέσου Λευκορωσίας και Πολωνίας, καταλήγουν στη Γερμανία.
Η εταιρεία έχει ακόμη τη δυνατότητα να κλείσει νέο χώρο στις ημερήσιες δημοπρασίες, ωστόσο η κίνησή της αποτελεί πλήγμα για την ευρωπαϊκή αγορά αερίου, μετά από μήνες περιορισμένων ρωσικών ροών σε πολύ χαμηλότερα των συνηθισμένων για την εποχή επιπέδων τον Οκτώβριο.
Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, που λειτουργεί ως σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, σημείωνε άνοδο 8,6% μετά το πέρας των δημοπρασιών που έδειξαν τις “διαθέσεις” του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού.
Οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου έχουν υπερτριπλασιαστεί από τις αρχές του 2021, εν μέσω μιας συμπίεσης της προσφοράς που έχει προκαλέσει αναταράξεις στην ευρωπαϊκή αγορά.
Μολονότι οι ρωσικές παραδόσεις αερίου έχουν ανακάμψει μετά από μία “βουτιά” στις αρχές Νοεμβρίου, παραμένουν αρκετά χαμηλότερα από τις αντίστοιχες του περασμένου έτους.
Η Ευρώπη πιθανόν να μην δει υψηλότερες παραδόσεις από πλευράς Ρωσίας μέχρι την ενεργοποίηση του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία, ανέφερε ο Carlos Torres Diaz, αντιπρόεδρος και επικεφαλής έρευνας αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στην Rystad Energy, πριν τη διεξαγωγή των δημοπρασιών.
Σε έτερο “σημάδι” που προοιωνίζεται ανοδική κίνηση της τιμής του φυσικού αερίου, η Gazprom αποφάσισε να μην προσφέρει αέριο spot στην Πλατφόρμα Ηλεκτρονικών Πωλήσεων, για τρίτη συναπτή εβδομάδα. Η θερμοκρασία στην Ευρώπη υποχωρεί στο πρώτο – επί της ουσίας – χειμωνιάτικο κύμα ψύχους, ενώ οι ροές από τη Νορβηγία, τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο της ηπείρου, γίνονται μετ’ εμποδίων, λόγω διακοπών στην τροφοδοσία.
Το γιγάντιο πεδίο Troll της Νορβηγίας θα μειώσει την παραγωγή του 28% από την Τρίτη και για τρεις ημέρες λόγω “βλάβης συμπιεστή”, ανακοίωσε η διαχειρίστρια του δικτύου Gassco.
Στις 13.19 ώρα Ελλάδος, το ολλανδικό συμβόλαιο κατέγραφε άνοδο 5,4%, στα 79,80 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ το βρετανικό αντίστοιχό του σημείωνε άνοδο 6,7%.