Ανέφικτο θεωρεί τον στόχο για εγκατεστημένη ισχύ 1.250 μεγαβάτ (MW) από φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα ώς το 2020 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), Σωτήρης Καπέλλος, εκφράζοντας την ίδια στιγμή την αισιοδοξία του για την επίτευξη αυτού που έχει τεθεί για το 2030 και αφορά σε εγκατεστημένη ισχύ 6.900 MW.

«Εκτιμώ ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 1.250 MW μέχρι το 2020 στην Ελλάδα», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καπέλλος, ενώ εξηγώντας γιατί πιστεύει ότι ο στόχος για το 2020 δεν θα επιτευχθεί, διευκρίνισε: «το 2018 εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα φωτοβολταϊκά ισχύος 41 MW, μια επένδυση της τάξης των 700.000 ευρώ ανά MW.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tο 2010 είχαν εγκατασταθεί 40 MW, φέτος ας μπούνε περισσότερα των 100-150 MW και άντε το 2020 να εγκατασταθούν επιπλέον 200-300 MW. Όπως καθίσταται σαφές, είναι μεγάλη η απόσταση μέχρι τα 1.250 MW».

Σήμερα, αιολικά και φωτοβολταϊκά συμμετέχουν με μερίδιο 15% στην ηλεκτροπαραγωγή, ποσοστό που αν συνυπολογιστούν και τα υδροηλεκτρικά αυξάνεται στο 23%, επισήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «για να φτάσουμε ώς το 40% μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το 2020, μας υπολείπεται ένα 17%, που δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρουμε να το πιάσουμε».

Αναφερόμενος στην επίτευξη του στόχου της εγκατεστημένης ισχύς 6.900 MW από φωτοβολταϊκά ώς το 2030, ο κ. Καπέλλος επισήμανε: «είναι απόλυτα εφικτός ο στόχος αυτός, αφού έχουμε μπροστά μας μια ολόκληρη 10ετία. Αρκεί βέβαια η αγορά να έχει ρυθμούς που είναι ομαλοί. Δηλαδή δεν πρέπει να μπαίνουν ετησίως περισσότερα από 350-400 MW ισχύς, αφού αυτό το όριο συνάδει σε βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και των θέσεων εργασίας που θα δημιουργούνται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στόχος είναι να υπάρχει μια αγορά με σταθερή εγκατεστημένη ισχύ και «όχι ανεξέλεγκτη αύξηση της παραγωγής, έτσι ώστε να μην οδηγηθεί και πάλι ο κλάδος στο αδιέξοδο που βρέθηκε πριν από πέντε χρόνια» ανέφερε ο κ. Καπέλλος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «πρέπει να αποφευχθούνε οι στρεβλώσεις για να μην καταστραφεί η αγορά όπως πριν από πέντε χρόνια. Πρέπει να αυξάνεται η παραγωγή σταθερά».

Ερωτηθείς για το εάν ο κλάδος των φωτοβολταϊκών μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, ο κ. Καπέλλος επισήμανε ότι «ο κλάδος μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, αλλά πρέπει να κινηθεί σε πιο ορθολογικούς ρυθμούς και καταστάσεις και να μην έχουμε τις υπερθερμάνσεις και τις στρεβλώσεις, που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και κατέστρεψαν την αγορά των φωτοβολταϊκών.

Κανένας δεν θέλει, και δεν είναι καλό και για την εθνική οικονομία της Ελλάδας, να μπουν όλα μαζί τα φωτοβολταϊκά στα πρώτα τρία χρόνια, καθώς και πάλι η αγορά μετά θα καταρρεύσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, έδωσε την ψήφο εμπιστοσύνης του στη διενέργεια διαγωνισμών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και συμπλήρωσε ότι προκειμένου να αναπτυχθεί η αγορά με γρηγορότερους ρυθμούς χρειάζονται νέες θεσμικές ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα ο ΣΕΦ προτείνει:

*απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για τα φωτοβολταϊκά και θέσπιση ενός νέου σχήματος αδειοδότησης, εποπτείας και ελέγχου των επενδύσεων.

*Αποσαφήνιση θεμάτων χωροθέτησης φωτοβολταϊκών σταθμών

*Βελτίωση του καθεστώτος αυτοπαραγωγής (net metering)

*Προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας και άρση των σημερινών εμποδίων

Αναφερόμενος στις θεσμικές εξελίξεις που βοηθούν την ανάπτυξη του τομέα, ο πρόεδρος του ΣΕΦ επισήμανε ότι αυτές είναι η οριστικοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, το γεγονός ότι για πρώτη φορά τέθηκε ποσοτικός στόχος για τις Ενεργειακές Κοινότητες και ότι εφαρμόστηκε το Μοντέλο Στόχου (EU Target Model) και αναμένεται η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το οποίο θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες σε επενδυτές φωτοβολταϊκών (πώληση στο χονδρεμπόριο διμερείς συμβάσεις κτλ).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης