Η ιταλική υποχώρηση σήμανε από το πρωί την άμεση αντίδραση των αγορών, που αντιμετώπιζαν με φόβο τις εξελίξεις στην Ιταλία και κυρίως τις επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία ταλαιπωρήθηκε για περίπου 10 χρόνια από την κρίση χρέους κυρίως των χωρών του Νότου και ιδιαίτερα από το ελληνικό πρόβλημα.
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο δηλώνει «ανοικτός» σε μείωση του ελλείμματος, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP.
Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει επικαλούμενο δηλώσεις κυβερνητικής πηγής ότι η ιταλική κυβέρνηση θα συνέλθει απόψε για να συζητήσει πιθανή μείωση του στόχου της για το έλλειμμα.
Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες για να αποφευχθεί μια πειθαρχική διαδικασία κατά της Ιταλίας.
Η Ρώμη κινδυνεύει να υποβληθεί σε μια πειθαρχική διαδικασία από τους Ευρωπαίους εταίρους της μετά την παρουσίαση του σχεδίου προϋπολογισμού της για το 2019, αναθεωρώντας τους δημοσιονομικούς της στόχους σε σχέση με αυτούς που είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Άμεση αντίδραση των αγορών – Κερδισμένη και η Ελλάδα
Στα βήματα της ευφορίας που κυριαρχεί σήμερα στην ιταλική αγορά μετοχών και ομολόγων κινούνται τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία -όπως έχει αποδειχθεί το τελευταίο επτάμηνο και από τον Μάιο οπότε και ξέσπασε η ιταλική πολιτική κρίση- «παρακολουθούν» στενά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.
Η είδηση ότι ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός θα συζητήσει τη μείωση του στόχου του ελλείμματος του προϋπολογισμού ακόμη και στο 2% του ΑΕΠ από 2,4% που προβλέπει το προσχέδιο της κυβέρνησης και το οποίο οδήγησε σε ρήξη της Ρώμης με την Κομισιόν και σε έντονη αναταραχή τις αγορές ωθεί σήμερα τα ιταλικά assets σε ισχυρό ράλι.
Έτσι, οι αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα σημειώνουν πτώση 3,62% και στο 4,390% στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 8 Νοεμβρίου, αν και η βελτίωση είναι σαφώς πολύ μικρότερη από αυτήν των ιταλικών ομολόγων.
Οι αποδόσεις στα ελληνικά 5ετή ομόλογα καταγράφουν πτώση 4,96% στο 3,353% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 10 Νοεμβρίου.
Ο τραπεζικός δείκτης της Ιταλίας καταγράφει άλμα 5,3%, η Ubι Banca σημειώνει άνοδο 6,37%
Οι αποδόσεις στα ιταλικά 10ετή ομόλογα κάνουν βουτιά της τάξεως του 6,03% και στο 3,209%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ανάλογο είναι και το ράλι στις ιταλικές μετοχές, με τον FTSE MIB να σημειώνει άνοδο άνω του 3%, με τις τραπεζικές μετοχές να είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές, καταγράφοντας μάλιστα τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών μετοχών.
Ο τραπεζικός δείκτης της Ιταλίας κάνει άλμα 5,3%, η Ubι Banca σημειώνει άνοδο 6,37%, η Unicredit είναι στο +5,63%, η Banco BPM στο +5,86%, η Intesa Sao Paolo στο +5,68%, η Mediobanca στο +4,88% και η Bper Banca στο +5,27%.
Ράλι σημειώνει και ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, ωστόσο αυτό οφείλεται απόλυτα στο deal μεταξύ Eurobank και Grivalia
Ράλι καταγράφει και ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, ωστόσο αυτό οφείλεται απόλυτα στο deal μεταξύ Eurobank και Grivalia, με τη μετοχή της Eurobank να κινείται στο +20% και της Grivalia στο +10%.
Η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει στη βελτίωση του κλίματος το καινούργιο έτος, έτσι ώστε να προχωρήσει σε μία νέα έξοδο στις αγορές.
Μία πρώτη «γεύση» αυτών των σχεδίων θα δοθεί, όπως έχουμε αναφέρει, σε λίγες μέρες στη Νέα Υόρκη, όπου ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Δημήτρης Τσάκωνας θα βρεθεί (10 Δεκεμβρίου) σε συνέδριο που διοργανώνει η Capital Link. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα είναι επίσης παρόντες.
Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος υψηλόβαθμα στελέχη από μεγάλες διεθνείς τράπεζες, όπως Citigroup, BNP Paribas και Credit Suisse, καθώς και επικεφαλής διεθνών funds, όπως τα Amerra Capital, BC Partners, Oaktree.