Επεκτείνεται σε περίπου 800 χιλιάδες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με επικεφαλής τον ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρα ανακοίνωσε πριν από λίγο, στις 11:00, το διευρυμένο σχέδιο στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών.
Τα μέτρα καλύπτουν 1,7 εκατομμύρια εργαζομένους και το 76% των ελληνικών επιχειρήσεων στην πλειονότητα των κλάδων.
Βασική προϋπόθεση είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας όπως είχαν τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία υπαγωγής και όχι κατά την έναρξη των περιοριστικών μέτρων.
Επίσης ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί κανονικά και στο σύνολό του για όλους τους εργαζομένους της χώρας.
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η ζημιά στην οικονομία -βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον- θα είναι σημαντική.
Δείτε τις ανακοινώσεις
Στο επίπεδο των οφειλών των πολιτών, οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή των οφειλών, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες και τις δυνατότητες του δανειολήπτη.
Καλύπτονται επιπλέον, με διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή το 75% του συνόλου.
Θεσπίζεται παράλληλα το σχήμα επιστρεπτέας προκαταβολής για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 1 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα απαιτούν αλλαγή προϋπολογισμού με την ενίσχυση του αποθεματικού με 5 δισ. ευρώ. Επίσης η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ μαζί με τα υπόλοιπα οκτώ κράτη του νότου, προκειμένου να εκδοθεί ειδικό ομόλογο το οποίο θα διασφαλίσει ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες των επόμενων μηνών για όσο διαρκεί η κρίση, αλλά κυρίως για την επόμενη μέρα και για τη στήριξη των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου όταν οι περιορισμοί αρθούν.
Το ταμειακό κόστος των μέτρων είναι πολύ μεγάλο. Και τούτο με δεδομένο ότι τα μέτρα Μαρτίου (2,5% του ΑΕΠ ή 4,7 δισ. ευρώ) προκαλούσαν μηνιαίες απώλειες εσόδων στα κρατικά ταμεία ίσες με 6 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των αναβολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Τα δημοσιονομικά μέτρα συμπληρώνονται από ένα σημαντικό ποσό αναπτυξιακών δράσεων που χρηματοδοτούνται από τους πόρους του ΕΣΠΑ και από άλλες πηγές (ΕΤΕπ, Αναπτυξιακή Τράπεζα κ.λπ.). Ένα μέρος αυτών των χρημάτων καλύπτει και δημοσιονομικές ανάγκες.
Ειδικότερα, η 4η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε σήμερα έχει ως εξής:
1.Επεκτείνεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Πλέον καλύπτονται 1,7 εκατομμύριο εργαζόμενοι ή το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η ενίσχυση αυτή, για όσους εργαζόμενους τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας, είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα. Καλύπτονται από τον προϋπολογισμό για 45 ημέρες οι ασφαλιστικές εισφορές με βάση τον ονομαστικό μισθό τους. Αναστέλλονται για 4 μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ δίδεται έκπτωση 25% στην περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής. Το μέτρο αφορά σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας (αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρης ή μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση).
2.Επεκτείνεται σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία τους και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης και συνολικά καλύπτονται, μέσα από διαφορετικά σχήματα, 800.000 επιχειρήσεις, που αφορούν στο 86% των ΚΑΔ και το 76% των νομικών προσώπων της χώρας. Προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία για το 99% αυτών που καλύπτονται. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών του Απριλίου προς την εφορία, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον, εάν οι πληρωτέες τον Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές. Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
3.Καλύπτονται, επιπλέον, μέσα από διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ή το 75% του συνόλου.
4.Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, με ρήτρα μη απολύσεων. Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται τυποποιημένα, με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης τής επιχείρησης και λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχήμα αυτό, θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) από 2 έως 10 Απριλίου.
5. Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του, από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από τις έως σήμερα προβλέψεις για τα μέτρα στήριξης, πρέπει να καταβάλουν το δώρο στις προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες.
Στην περίπτωση που η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το τμήμα του δώρου του Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό.
Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση. Εκτιμάται ότι αυτή θα καταβληθεί έως τις 10 Απριλίου.
6. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, πρέπει να διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.
7. Διαμορφώνονται μέτρα στήριξης σε κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση. Για τον σκοπό αυτό, διατίθεται άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αρχικά ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα. Επίσης, θα αξιοποιηθούν, με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, κοινοτικοί πόροι που αφορούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης και να προστεθούν στο αρχικό ποσό επιχορήγησης από το υπουργείο Οικονομικών.
8. Προβλέπεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του υπουργείου Οικονομικών που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό. Οι σχετικές πιστώσεις αυξάνονται τελικά κατά 5 δισ. ευρώ.
Η νέα αύξηση κρίθηκε αναγκαία, διότι:
*Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.
*Οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στο 1,6 δισ. ευρώ.
*Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ.
*Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τον Μάρτιο και Απρίλιο.
Μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για τη δημόσια υγεία, την «επιστρεπτέα προκαταβολή» για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση του προϋπολογισμού για το δώρο Πάσχα των εργαζομένων που τίθενται σε προσωρινή αναστολή της εργασιακής σχέσης τους, καθώς και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, ανέρχεται πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ (ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 2% του ΑΕΠ). Και αυτά τα ποσά, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, δεν περιλαμβάνουν την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Α. Γεωργιάδης: Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη και πραγματική
Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, και μάλιστα όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά το πέρας της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Έκκληση στις επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους να συνεχίζουν να το κάνουν ώστε να είναι δυνατή η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης, απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την ανακοίνωση της τέταρτης δέσμης μέτρων προστασίας της κυβέρνησης.
Τα μέτρα που αφορούν τις επιχειρήσεις και ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης είναι τα εξής:
– Ο κρατικός προυπολογισμός αναλαμβάνει την αποπληρωμή των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο έως και Ιούνιο, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα επέκτασης του μέτρου σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο αναλόγως με την εξέλιξη της δημοσιονομικής κρίσης. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το μέτρο σχετίζεται με την διατήρηση των θέσεων εργασίας.
– Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων οι οποίοι έχουν δεσμευθεί ότι θα προχωρήσουν σε τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των επιχειρηματικών δανείων για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται εντός της περιμέτρου προστασίας.
– Επίσης το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες για να βρεθεί λύση στο ζήτημα των επιταγών. Όπως είναι γνωστό έχει δοθεί παράταση αποπληρωμής των επιταγών για 75 ημέρες. Ωστόσο υπάρχουν επιχειρήσεις που εισάγουν πρώτες ύλες από το εξωτερικό και έχουν ανάγκη ρευστότητας για να πληρώσουν τους προμηθευτές τους.
Ο υπουργός έστειλε μήνυμα προς τους εκδότες των επιταγών να καταβάλλουν τα σχετικά ποσά. «Η παράταση των 75 ημερών δεν σημαίνει άφεση υποχρεώσεων γι αυτές που έχουν εκδοθεί πολύ πριν την κρίση. Παρακαλώ όλους τους εκδότες να συνεχίσουν τις πληρωμές» είπε ο υπουργός.
– Στις αρχές Απριλίου θα διατεθεί από την πλευρά του δημοσίου το ποσό του 1 δισ. ευρώ για την έναρξη λειτουργίας του ταμείου εγγυοδοσίας για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις ώστε στις αρχές Μαίου να δοθούν τα πρώτα δάνεια κινήσεως για την επανέναρξη δραστηριότητάς,
«Έχουμε δημιουργήσει μια κουλτούρα πληρωμών κι αυτή η κουλτούρα πρέπει να τη διαφυλάξουμε» είπε ο υπουργός και κάλεσε, όποιον μπορεί, να συνεχίσει να αποπληρώνει τα χρέη του.
Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει αλλά στα όρια δυνατοτήτων του και δεν πρέπει η τωρινή κρίση να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μας γιαυτό χρειαζόμαστε και τη συνεργασία και την υπευθυνότητα όλων, ώστε η επόμενη μέρα να είναι ευκολότερη για όλους μας, όπως είπε ο υπουργός.
Γ. Βρούτσης: Σε τρεις μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων και επαγγελματιών το σχέδιο ενίσχυσης
Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι από σήμερα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα βρίσκεται η νέα διευρυμένη πλατφόρμα υποβολής του αιτήματος στήριξης εμπλουτισμένη με τους νέους ΚΑΔ, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Την αποζημίωση των 800 ευρώ θα λάβουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με προσωπικό έως 5 άτομα, αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι των οποίων ανεστάλησαν οι δραστηριότητες με κυβερνητική απόφαση.
Κατά τα άλλα, την αποζημίωση των 800 ευρώ δικαιούνται, κατά πρώτον, όλοι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης. Κατά δεύτερον, οι εργαζόμενοι, οι συμβάσεις των οποίων έχουν τεθεί σε αναστολή σε επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από την τρέχουσα κρίση, αλλά συνεχίζουν τη λειτουργία τους.
Ωστόσο, αν ένας εργαζόμενος απασχολείται σε περισσότερες από μία επιχείρηση που έκλεισε ή πλήττεται και τεθούν οι συμβάσεις του σε αναστολή, θα λάβει μόνο μία αποζημίωση.
Επίσης προβλέπεται δυνατότητα για «πρόσκαιρους λόγους» τηλεργασίας ακόμα και σε εκείνους τους εργαζομένους οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή και έτσι δικαιούνται την αποζημίωση των 800 ευρώ, με τον όρο ότι ο εργοδότης τους (ιδιοκτήτης πληττόμενης επιχείρησης) θα καταβάλει το υπολειπόμενο ποσό μέχρι του ποσού των αποδοχών τους.
Εξάλλου προβλέπεται η δυνατότητα σε μια πληττόμενη επιχείρηση να θέσει ένα μέρος του προσωπικού σε αναστολή σύμβασης εργασίας και ένα άλλο (τουλάχιστον 50% για εργασία τουλάχιστον δύο εβδομάδων/εβδομάδα) σε «καθεστώς» λειτουργίας της επιχείρησης με προσωπικό ασφαλείας. Είναι δυνατή επίσης, παράλληλα με την αναστολή στις συμβάσεις εργασίας σε ένα μέρος του προσωπικού, η μεταφορά από μία σε άλλη επιχείρηση του ίδιου ομίλου.
Σημειώνεται πως όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε «καθεστώς» αναστολής της σύμβασης εργασίας θα παραμείνουν υποχρεωτικά στις θέσεις εργασίας για τις επόμενες 45 μέρες μετά τη λήξη της σχετικής αναστολής.
Όσον αφορά όσους απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν μεταξύ 1-20/4/2020 από επιχειρήσεις που έκλεισαν ή επλήγησαν, δικαιούνται και αυτοί ειδική αποζημίωση ύψους 800 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος τακτικής ανεργίας.
Τι προβλέπεται για το Δώρο Πάσχα
Στις 30 Ιουνίου αναμένεται να τεθεί το νέο απώτατο χρονικό όριο για την πληρωμή του Δώρου Πάσχα σε πάνω από 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους οι οποίοι ανήκουν σε δύο κατηγορίες:
1. Εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή και η σύμβασή τους έχει τεθεί αυτοδίκαια σε αναστολή λόγω ανωτέρας βίας.
2. Εργάζονται σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν βάσει της λίστας των ΚΑΔ που καταρτίζει το Υπουργείο Οικονομικών λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.
Αυτή η δυνατότητα αναβολής αναμένεται να δοθεί από την κυβέρνηση στους εργοδότες που έκλεισαν προσωρινά ή πλήττονται.
Για τις 30 Ιουνίου μετατίθενται και οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος. Οι εργοδότες θα μπορούν να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα όποτε θέλουν έως τις 30 Ιουνίου.
Παράλληλα αναμένεται να προβλεφθεί ότι για το διάστημα που οι επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή ή πάγωσαν τις συμβάσεις των εργαζομένων τους το τμήμα του δώρου του Πάσχα θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αντίθετα οι εργοδότες εκτός ΚΑΔ οφείλουν να το καταβάλουν έως τη Μεγάλη Τετάρτη, αλλιώς κινδυνεύουν με τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.