FacebookXEmailShare

«Η ανυπολόγιστη περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που έχει προκαλέσει η πύρινη λαίλαπα σε όλη τη χώρα καθιστούν αναγκαία την παροχή ουσιαστικής και άμεσης στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι την επόμενη μέρα της καταστροφής, κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν κατανοήσει τη σημασία στοχευμένων ενεργειών ώστε η οικονομική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές να μην λάβει τα χαρακτηριστικά διαρκούς οικονομικής κρίσης».

Αυτό σημειώνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας σε ανακοίνωση της, υπογραμμίζοντας ότι «η βοήθεια οφείλει να είναι ολοκληρωμένη και καθολική με στόχο να μην χαθεί ούτε μία επιχείρηση εξαιτίας των πυρκαγιών και της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει μεταξύ άλλων την οικονομική δραστηριότητα».

«Τονίζουμε ότι οι περισσότερες πληττόμενες περιοχές εκτός Αττικής αποτελούν τουριστικούς προορισμούς με δυσανάλογα αυξημένο οικονομικό κύκλο σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο» επισημαίνει η Συνομοσπονδία.

Ειδικότερα η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι:

– Το ευνοϊκότερο καθεστώς στήριξης για τις επιχειρήσεις στους πληττόμενους δήμους της περιφερειακής ενότητας Εύβοιας είναι σημαντικό να αποτελέσει οδηγό προκειμένου να επεκταθεί και σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε μη αστικές πυρόπληκτες δημοτικές ενότητες της υπόλοιπης χώρας.

– Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία αποζημίωσης οφείλει να είναι άμεση, ακόμη κι αν χρειαστεί να προηγηθεί του ελέγχου ζημιών.

– Ιδίως για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί είναι αναγκαία η πλήρης αποζημίωση εξοπλισμού και κτηριακής υποδομής, καθώς και η αποζημίωση των κατεστραμμένων προϊόντων με βάση τις τρέχουσες τιμές.

– Παράλληλα η αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών υποχρεώσεων με τη μεταφορά τους μετά από ένα εξάμηνο δεν μπορεί να είναι λύση για επιχειρήσεις που θα κάνουν πολύ καιρό να λειτουργήσουν «κανονικά», άρα και να βρεθούν σε θέση να ανταποκριθούν σε αυξημένες οφειλές (τρέχουσες εισφορές + εισφορές αναστολής). Διέξοδος μπορεί να είναι η απαλλαγή (και όχι μόνο αναστολή) από την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών για ένα εξάμηνο και η μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου με πλήρες, ωστόσο, δικαίωμα στην ασφάλιση.

– Τέλος, επειδή ακριβώς η ταχύτητα και η ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων θα κρίνει και τον βαθμό ανταπόκρισης της Πολιτείας κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία μιας κεντρικής συντονιστικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης-έκτακτης ανάγκης για επιχειρήσεις (one stop emergency shop) για την καταγραφή, σύνταξη και κατάθεση των σχετικών αιτήσεων και ταχύτερη παροχή της όποιας ενίσχυσης. Η συγκεκριμένη υπηρεσία πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργήσει σύντομα κέντρο απομακρυσμένης πληροφόρησης (τηλεφωνικό και διαδικτυακό help desk) που θα καθοδηγεί τους ωφελούμενους. Στόχος της παρέμβασης δεν μπορεί να είναι άλλος από το να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και να λειτουργεί σε έκτακτες περιστάσεις σε όλη την επικράτεια.

«Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας από την πρώτη στιγμή δήλωσε έτοιμη να συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί στην ανακούφιση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε όσους δοκιμάζονται τούτες τις ώρες» καταλήγει η ανακοίνωση.