Για πρώτη φορά σε τουλάχιστον πέντε χρόνια, η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κατώτερη από αυτή της ευρωζώνης και 53 οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Bloomberg προβλέπουν ότι η σημαντική ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ευρώπη θα συνεχιστεί μέχρι το 2019.

Οι ίδιοι αναλυτές προβλέπουν επίσης ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τη Βρετανία στην ανάπτυξη του ΑΕΠ. Εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 2,15% φέτος και 2,2% το 2019, ενώ για το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπουν ανάπτυξη 1,4% και 1,5% αντίστοιχα.

Η οικονομία της ευρωζώνη αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,2% και 1,8% κατά τους επόμενους 24 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.

Οι ιδιώτες επενδυτές παρουσιάζουν παρόμοια μετατόπιση προς όφελος της ευρωζώνης μεταξύ των funds που διαπραγματεύονται στις αγορές.

Κατά τη διάρκεια των περισσότερων από τους τελευταίους 12 μήνες, οι καθαρές ροές προς την Ευρώπη αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2016, κυρίως εις βάρος των ροών προς τη Βρετανία, δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg.

Η ροή των ETFs στην Ευρώπη ενισχύθηκε κατά 15% και κατά 13% στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την ίδια περίοδο. Το Global X MSCI Greece ETF, το μεγαλύτερο ETF με έδρα τις ΗΠΑ που επενδύει σε ελληνικές εταιρείες, επωφελήθηκε από μια αύξηση 35% στις καθαρές εισροές από το δημοψήφισμα του Brexit το 2016.

Δεν είναι κι άσχημα για μια χώρα που θεωρήθηκε ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης μόλις τρία χρόνια πριν, από τις “αυθεντίες”, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της Federal Reserve Alan Greenspan και του δισεκατομμυριούχου επενδυτή George Soros.

«Είναι θέμα χρόνου», πριν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και εγκαταλείψει το ευρώ, δήλωσε ο Greenspan στο British Broadcasting Corp. (BBC) τον Φεβρουάριο του 2015.

Ένα μήνα αργότερα, ο Soros είπε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πάει “χαμένη” επειδή «τώρα το παιχνίδι είναι lose-lose».