Ακονίζουν τα μαχαίρια τους τα κυκλώματα εμπορίας και διακίνησης καυσόξυλων πριν καλά-καλά μπει το καλοκαίρι. Από τώρα διαμορφώνονται προϋποθέσεις ακόμη και αισχροκέρδειας, ώστε οι τιμές των καυσόξυλων να «ακολουθήσουν» εκείνες των υγρών καυσίμων, τα οποία έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ.

Με τους καταναλωτές να στρέφονται μαζικά σε τζάκια, ξυλόσομπες και άλλες παραδοσιακές μεθόδους θέρμανσης, ορισμένοι εμπλεκόμενοι στη συγκεκριμένη αγορά «βλέπουν» μια πρώτης τάξης ευκαιρία να εκμεταλλευθούν το κλίμα που διαμορφώνεται. Η αγορά τζακιών -ενεργειακά, ειδικοί λέβητες για πέλετ και βιομάζα, αλλά και παραδοσιακές ξυλόσομπες- έχει τονωθεί και «τρέχει» με έντονο ρυθμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εξειδικευμένες εταιρείες «τρέχουν και δεν φτάνουν» να εγκαθιστούν παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης, σε μια προσπάθεια των καταναλωτών να οργανωθούν όσο είναι καιρός και να μην κρυώσουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Ακόμη και σε διαμερίσματα επιδιώκουν την εγκατάσταση κάποιου συστήματος με ξύλα ή πέλετ ώστε να μπορούν να θερμάνουν αξιοπρεπώς και με μικρό κόστος τουλάχιστον ένα δωμάτιο.

Αυτή η τάση της αγοράς, όμως, έχει παράλληλα «ανοίξει την όρεξη» σε κάθε λογής κυκλώματα και οι κερδοσκόποι δεν χάνουν την ευκαιρία όχι μόνο να «πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες», αλλά και να ανατιμήσουν τα προϊόντα τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αγορά καυσόξυλων δεν αποτελεί εξαίρεση.

Τώρα, αρχές καλοκαιριού, είναι η περίοδος κατά την οποία οι έμποροι λιανικής πώλησης προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες ξύλων ώστε να κοπούν και, κυρίως, να ξεραθούν επαρκώς στις ζέστες του καλοκαιριού. Και ορισμένοι καταναλωτές, όμως, σπεύδουν να εξασφαλίσουν τα… ξύλα του χειμώνα τώρα που είναι νωρίς και οι τιμές θα έπρεπε να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα λόγω μειωμένης ζήτησης.

Κι εδώ είναι που το παιχνίδι αγριεύει…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έμπορος λιανικής καταγγέλλει στο zougla.gr ότι οι χονδρέμποροι επικαλούνται μεγάλη έλλειψη και εκτοξεύουν την τιμή χονδρικής από 103 ευρώ στα 135-140 ευρώ το κυβικό μέτρο (δρυς). Αν αγοράσει όμως χονδρική με τις τιμές αυτές, τότε η λιανική τιμή θα εκτοξευθεί προς τα 180 έως 200 ευρώ το κ.μ.

Αύξηση από 20% μέχρι και 30% στις παραγγελίες του έχει διαπιστώσει από τις αρχές Ιουνίου και άλλος λιανέμπορος που διατηρεί επιχείρηση εμπορίας καυσόξυλων στη Θεσσαλονίκη.

«Η ζήτηση έχει αυξηθεί σημαντικά από πέρυσι, επειδή έχουν ανέβει υπερβολικά τα ορυκτά καύσιμα. Το πρόβλημα με τα ξύλα φέτος είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη επάρκεια. Οι εισαγωγές από τη Βουλγαρία λιγοστεύουν επειδή τα χρειάζονται για τις δικές τους ανάγκες θέρμανσης, και δεν γνωρίζω τι απόθεμα υπάρχει στα ελληνικά ξύλα κι αν είναι καλής ποιότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η έλλειψη εισαγόμενων καυσόξυλων από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες θα επιφέρει αλλαγές και στις τιμές στην ελληνική αγορά. «Προβλέπεται μεγάλη αστάθεια στις τιμές, ενώ η μεγάλη ζήτηση σε συνδυασμό με τη μειωμένη επάρκεια αυξάνει τις τιμές» προσθέτει ο ίδιος έμπορος λιανικής.

Ίδια εικόνα επικρατεί και στα υπόλοιπα στερεά καύσιμα βιομάζας, όπως πέλετ και μπρικέτες. Η ζήτηση βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, η προσφορά όμως είναι μικρή.

«Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ένα εργοστάσιο παραγωγής τέτοιων ειδών, που παράγει 65.000 τόνους τον χρόνο, ενώ η αγορά ζητάει κάθε χρόνο περίπου 300.000 τόνους.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν μειώσει τις εξαγωγές και, όπως καταλαβαίνει κανείς, οι τιμές εκτοξεύονται.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές όταν αγοράζουν ξύλα

Δασάρχες και έμποροι συμβουλεύουν τους καταναλωτές για το τι πρέπει να προσέξουν κατά την προμήθεια ξύλων:

– Να προμηθευτείτε εγκαίρως ξύλα εν όψει του χειμώνα, καθώς οι έμποροι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο σοβαρών ελλείψεων αργότερα.

– Να προτιμάτε τα ελληνικά ξύλα και μάλιστα τον ελληνικό δρυ. Σύμφωνα με την αν. δασάρχη Θεσσαλονίκης Ελένη Αγγελίδου, η ποιότητά του είναι ανώτερη από τα εισαγόμενα καυσόξυλα, λόγω εδαφών, υψόμετρου και πυκνότητας που εξασφαλίζει μεγαλύτερη και παρατεταμένη ενέργεια κατά την καύση.

– Να ελέγχετε τα παραστατικά που «συνοδεύουν» τα ξύλα κατά τη μεταφορά τους ώστε να πληροφορείστε αν είναι ελληνικά ή εισαγόμενα και να πληρώνετε το ποσό που έχετε συμφωνήσει, δεδομένου ότι το ελληνικό ξύλο είναι ακριβότερο από το βουλγαρικό.

– Να μην αγοράζετε χλωρά ξύλα, γιατί δεν καίγονται σωστά και επιβαρύνουν το «πορτοφόλι» του καταναλωτή, λόγω μεγαλύτερου βάρους.

– Να ζυγίζετε, όταν αυτό είναι δυνατόν, τις ποσότητες των ξύλων που αγοράζετε. Σύμφωνα με τον διευθυντή δασών της Φλώρινας, Στέφανο Γρούιο, ιδιαίτερα σε μη αστικά περιβάλλοντα υπάρχουν ζυγαριές όπου μπαίνουν τα φορτηγά και με τον υπολογισμό του μικτού φορτίου και του απόβαρου προκύπτει η διαφορά.

– Να έχετε στον νου ότι, παρόλο που τα καυσόξυλα δεν φέρουν σήμανση το κάθε ένα ξεχωριστά, τα δασαρχεία της Ελλάδας χρησιμοποιούν στρόγγυλες κόκκινες και πράσινες σφραγίδες κατά τις εργασίες διαχείρισης των ξύλων στα δάση, ενώ οι βουλγαρικές αντίστοιχες σφραγίδες είναι πολυγωνικές πράσινου χρώματος και φέρουν ενδείξεις στο κυριλλικό αλφάβητο.

– Επίσης, έμποροι αλλά και δασολόγοι, μεταφέροντας την προσωπική τους εμπειρία, επισημαίνουν ότι το βουλγαρικό ξύλο είναι πιο σκούρο στο χρώμα και συνήθως πρόκειται για μεγαλύτερους και χοντρότερους κορμούς, κομμένους σε περισσότερα κομμάτια.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης