Το οικονομικό περιβάλλον, με θετικές εξελίξεις αλλά και σοβαρούς κινδύνους, καθώς και τους άξονες του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, ανέλυσαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά ‘Αγγελος Κότιος και ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας, στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Σύμφωνα με σημερινή ανάρτηση του επιμελητηρίου, στην ηλεκτρονική σελίδα του, και οι δύο ομιλητές σημείωσαν πως χρειάζεται ένας πιο ριζικός και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του πληθωρισμού, καθώς η πολιτεία δεν θα μπορεί να στηρίζει συνεχώς με επιδόματα ενώ θα πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερη παραγωγή στη χώρα μας, μέσω περισσότερων επενδύσεων και βελτίωσης των συνθηκών λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Στην τοποθέτηση του ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας αναφέρθηκε στα καλά νέα για την πορεία της οικονομίας αλλά και στους σημαντικούς κινδύνους που αυτή διατρέχει.
Στα θετικά ανέφερε ότι «η οικονομία μέχρι στιγμής έχει αντέξει. Με θυσίες, με κόστος, αλλά έχει αντέξει», σημειώνοντας ότι σύμφωνα με την εκτίμηση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο του έτους θα κυμανθεί στο 4,3%, πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Οι θετικές εξελίξεις, όπως ανέφερε, αντανακλώνται επίσης, στη σταθερή πορεία της απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας, καθώς και στους χρηματιστηριακούς δείκτες.
Ο κ. Λιαργκόβας έκανε, παράλληλα, λόγο για τρεις αρκετά σημαντικούς κινδύνους. Ο πρώτος είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος, όπως εκτίμησε, «αντιμετωπίζεται με μέτρα, που αμβλύνουν το πρόβλημα, αλλά δεν χτυπούν το κακό στη ρίζα του» και τόνισε ότι χρειάζεται ένας πιο ριζικός και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του πληθωρισμού, καθώς η πολιτεία, όπως είπε, δεν θα μπορεί να στηρίζει συνεχώς με επιδόματα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ενώ και οι αποταμιεύσεις θα στερέψουν.
«Προσπερνάμε προς στιγμήν το πρόβλημα αλλά το πρόβλημα είναι εκεί. Από το φθινόπωρο θα χτυπάει πιο έντονα την πόρτα των νοικοκυριών και της οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο δεύτερος κίνδυνος είναι, όπως εξήγησε, η άνοδος των επιτοκίων, την οποία έχει ήδη ανακοινώσει η ΕΚΤ, και ο τρίτος κίνδυνος η γεωπολιτική αστάθεια.
Ο κ. Λιαργκόβας υποστήριξε πως η κατάλληλη στρατηγική για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων – μεταξύ άλλων στον τομέα της δικαιοσύνης και των επιμέρους αγορών- «με μεγαλύτερο ζήλο», χαρακτηρίζοντάς την ως «μονόδρομο».